Al bijna 1 miljoen doppen voor het goede doel


"Het gaat om plastic doppies, dopjes van kleine flesjes, doppies van de kwark, van boterbakjes, de wasverzachter én bierdopjes", Jacco Volkers, bewoner van de Frionlocatie aan de Staatsmanlaan in Zwolle zoekt plastic (en metalen) doppen in alle maten. Hij haalt ze op, sorteert ze en brengt ze weg. Allemaal voor geleidehonden en Kika. 

Negenhonderdduizend dopjes verzamelde en sorteerde Jacco het afgelopen jaar. Een ongelofelijk grote hoeveelheid. "En dat met vier vingers", vertelt de bewoner van de Staatsmanlaan trots." Jaren geleden, verloor hij zijn pink bij een ongeluk. Maar dat weerhoudt hem er niet van om op een grote sorteerplank dus bijna een miljoen dopjes door zijn vingers te laten gaan.


Naar woord

Zijn 'hobby' begon uit verveling. "Ik werd geopereerd en mocht niet fietsen en niet zagen. Toen vroeg Mieke of ik misschien wilde helpen met het inzamelen en sorteren van doppen voor goede doelen. Dat wilde ik graag doen. De opbrengst gaat naar de geleidehonden, voor mensen die ze hard nodig hebben. En naar KIKA, een organisatie voor kinderen met kanker. Dat is zo'n naar woord."


Viool

Jacco brengt zijn doppen naar inzamelaar Mieke, die hij op een bijzondere manier leerde kennen. "Ik zag en hoorde haar viool spelen. Toen heb ik gevraagd of ze ook op mijn verjaardag wilde spelen als mijn familie er was. Dat wilde ze wel. Zo kennen we elkaar en nu lever ik mijn doppen bij haar in."

Ponypark Slagharen

In Zwolle-Zuid is Jacco geen onbekende. Iedere dinsdag gaat hij langs cafés, patatzaken, een Chinees restaurant en een kapper om doppen op te halen. Maar mensen weten hem ook te vinden. "Laatst kreeg ik tien zakken met bierdoppen van de kringloopwinkel in Heino. Dat is mooi. En een medewerker van Ponypark Slagharen zorgt ook dat ik doppen uit het park krijg." Hij is er druk mee. Jacco werkt overdag bij Klus in de Wijk en sorteert de doppen in zijn eigen tijd. "Ik zoek ze eerst allemaal uit. Dat vind ik leuk om te doen. Van Mieke kreeg ik er een heel mooi magneet voor. Het is een afwisselende hobby." En ook nog eens voor goede doelen én door de recycling ook positief voor het milieu. Jacco: "Ik houd van dieren en heb een aquarium gehad van wel een meter lang. Daar zaten vissen in. Hier in de buurt zie ik wel eens mensen met een geleidehond lopen. Daar doe ik het voor."


Opbrengst

Per kilo plastic doppen ontvangt KNGF Geleidehonden een vergoeding van recyclingbedrijven. Met dat geld betaalt de stichting de opleiding van geleidehonden. KIKA ontvangt geld voor het oud ijzer/metaal van kroondoppen van bierflesjes. 

 

Verhalen

Waar is
Frion?

 

direct naar:

Wonen
Werken
Logeren
Kantoor