Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Tekst
Contrast

Zoeken

Bewoner Herman leeft gezond

'Ik kook iedere avond'

Frans Halsstraat-bewoner Herman is graag in beweging. Met hond Poemba én tijdens acht edities van de Nijmeegse Vierdaagse die hij allemaal uit liep. Tot dat door een blessure aan zijn voet niet meer kon. Hij koos daarna voor een heel andere beweging. Die naar een lager lichaamsgewicht, door een gezonde leefstijl. En dat levert hem veel op. Zo heeft hij minder pijn in zijn voet, verloor hij in ruim een half jaar al acht kilo én voelt hij zich een stuk fitter.

Bewoner Herman leeft gezond

Discipline is een woord dat Herman op het lijf geschreven is. De gezamenlijke maaltijden op de Frans Halsstraat laat hij aan zich voorbij gaan, zodat hij zijn ingrediënten kan afwegen. Door de week snoept hij helemaal niks en drinkt hij thee en verder water. Ook een koekje bij de thee slaat hij af. Moeiteloos.

Inspiratie

Een paar jaar geleden, kreeg Herman pijn aan zijn voet. Onder andere door zijn gewicht. Daarom ging hij met een diëtist aan de slag. “Ik viel af, maar ik kwam ook weer aan. Vorig jaar ben ik met een diëtist van Frion begonnen. En dat gaat goed.” De diëtist gaf Herman A4-tjes mee met daarop afbeeldingen en uitgeschreven wat hij mag eten. Daarnaast schrijft Herman trouw in een kas-/eetdagboek op wat hij die dag gegeten heeft. Als inspiratie voor de boodschappen van de week erna.

Geen toetjesman

Die boodschappen doet hij zelf. Vervolgens weegt hij voor twee dagen de porties af die hij mag eten. Die doet hij los in plastic zakjes in de koelkast. “De ene week eet ik groenten en vlees. De week erna eet ik daar aardappelen bij. Na het bakken laat ik het vlees uitlekken op een keukenpapiertje, dan zit er minder vet in. En als ik extra trek heb, mag ik zoveel groente eten als ik wil. Ik vind alle groenten lekker. Spruitjes, boontjes, het maakt me niet uit.” Lekkere dingen mogen nog wel, maar ook daarmee is hij matig. “Ik ben niet zo’n toetjesman. In het weekend neem ik een biertje en chips. 25 gram op vrijdag en 25 gram op zaterdag. Dat lukt heel goed.”

Wandelen en sporten

Naast wandelen met zijn hond, en vijf ochtenden werken voor Eleq, sport Herman wekelijks bij Fysio Sport; fitness en lopen op de loopband. Om zijn gewicht in de gaten te houden, heeft hij één keer in de week een weegmoment. Op kantoor, bij de begeleiding.

Acht kilo afgevallen

Herman leerde zichzelf koken. “Je moet gewoon uitproberen. Gaat het fout, dan leer je daarvan. Je merkt vanzelf wanneer iets klaar is.” Gezond leven, vindt hij niet moeilijk. “Het was even wennen, maar het gaat goed. Ik ben al acht kilo afgevallen en voel me veel fitter. Ik kan weer meer lopen en het sporten gaat makkelijker. Ik heb geen zin om weer aan te komen.”