Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Tekst
Contrast

Zoeken

Jacco werkt met 'Frionhoveniers' van Buitenhuis

'Als we koffie gaan drinken, moet je hem bijna bij het werk wegtrekken'

Het is fijn en belangrijk om jezelf te kunnen ontwikkelen en te zijn wie je bent. En soms liggen de kansen daarvoor gewoon voor het grijpen. Zo ook voor Frionbewoner Jacco, die sinds begin dit jaar meedraait met de ‘Frion-hoveniers’ van Buitenhuis. Arjan Buitenhuis vertelt over hun samenwerking.

Jacco werkt met 'Frionhoveniers' van Buitenhuis

Van bestraten tot onkruid verwijderen, en van plantenafval opruimen tot onderhoud. De tuinmannen van Buitenhuis Hoveniers doen het al vijftien jaar met plezier op de terreinen van Frion. Sinds begin dit jaar krijgen ze daarbij ondersteuning van Frionbewoner Jacco. Arjan: “Jacco heeft de groenopleiding gedaan en wilde naast zijn werk bij de Eemhoeve meer doen met groen. We hadden al een paar keer aangegeven dat cliënten welkom zijn om, waar mogelijk, mee te werken. Dat we daarvoor openstaan. Dus we vonden het leuk dat zijn jobcoach ons benaderde.”

Koffie

Jacco is een harde werker. Arjan: “Het gaat heel goed. Hij is bijzonder gemotiveerd. Als we koffiepauze hebben, moeten we hem bijna bij het werk wegtrekken. Hij gaat mee naar alle locaties in Zwolle en wellicht in de toekomst ook naar Steenwijk of Zwartsluis. Meestal komt Jacco op de fiets naar ons en rijden we in een bus naar een locatie. Maar hij fietst er ook wel zelf naartoe."

Op de foto rechts: Arjan

'Als we koffie gaan drinken, moet je hem bijna bij het werk wegtrekken'

Zelf beslissen

De mannen kijken samen per week hoeveel dagen Jacco meedraait. Dat geeft hij zelf aan. “Een dag voordat we naar een Frionlocatie gaan, vragen we of hij meedraait. Soms is het één dag, soms twee en heel af en toe zelfs drie. Maar dat beslist hij allemaal zelf.”

Eerlijk naar elkaar

Het contact onderling is leuk. Arjan: “In het begin was het wel een beetje aftasten. Onze medewerkers hebben er niet voor geleerd om te werken met mensen met een beperking. We hebben afgesproken om eerlijk naar elkaar te zijn. Ook als het niet werkt. Maar het gaat ontzettend goed. Wij vinden het leuk als Jacco er is en hij vindt het leuk om met ons mee te werken.”

Op de foto links: Jacco