Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Tekst
Contrast

Zoeken

Behandeling

Ook als je prettig woont en werkt binnen een beschermde omgeving, kan er soms meer aan de hand zijn. Dan is het prettig als je kunt terugvallen op het behandelteam van Frion. In dat team werken specialisten samen die verstand hebben van specifieke problemen. Zij kijken samen met jou naar mogelijke oplossingen.

Frion behandelt met als doel preventie waar het kan en anders leren omgaan met de gevolgen van een beperking.

Bij wie kun je terecht?

De Arts Verstandelijk Gehandicapten (AVG) is gespecialiseerd in gezondheidsproblemen die vaker voorkomen bij mensen met een verstandelijke beperking. De arts geeft medisch advies, begeleidt, kijkt mee en luistert vooral naar jou.

De orthopedagoog is behandelverantwoordelijk voor de ondersteuning en de behandeling van de cliënt. In nauw contact met jouw netwerk en het team kijkt de orthopedagoog samen met jou wat voor jou het beste werkt.

Gaat bewegen niet makkelijk of heb je oefeningen nodig om je spieren te versterken? Dan weet de fysiotherapeut raadt. De fysiotherapeut helpt makkelijker en veiliger bewegen en klachten te verminderen. De fysiotherapeut kijkt hoe cliënten bewegen, lopen, zitten en liggen. Hoe de cliënt de dingen doet die hij of zij wil doen. Soms lukt het niet, bijvoorbeeld omdat de cliënt pijn heeft. De cliënt kan niet meer soepel bewegen of de cliënt weet niet hoe.

Anders dan in de reguliere fysiotherapie praktijk zijn de fysiotherapeuten hier ook bezig met het aanmeten/aanvragen van hulpmiddelen voor de cliënten. Denk hierbij aan rolstoel, rollator, bedden, douche hulpmiddelen maar ook schoenen.

De bewegingsagogen helpen met sporten en bewegen. De bewegingsagoog kijkt naar wat iemand nodig heeft en graag wil doen. Dit kan van alles zijn, wandelen/hardlopen, fietsen, fitness en nog veel meer. Dit kun je alleen met de bewegingsagoog doen, met meerderen in een groepje of we maken samen een plan om dit met de begeleiding te doen. De bewegingsagoog kan bij jou thuis of op het dagcentrum komen, maar jij kan ook naar de oefenruimte van de bewegingsagogen komen. De bewegingsagogen dragen bij aan gezond leven, verbeteren van conditie, ontspannen en plezier in bewegen.

Soms zit in bewegingsoefening de oplossing voor psychische klachten. Een psychomotorisch therapeut is iemand die dan wordt ingezet. Zij helpen met verschillende trainingen bijvoorbeeld het zelfvertrouwen vergroten. Je praat samen over wat jij moeilijk vindt en gaat oefenen om je lijf beter te leren begrijpen. Daarmee ervaren cliënten waarom en hoe ze dingen doen en waar je op kunt letten. Zo leer je omgaan met bijvoorbeeld boosheid, angst of verdriet. Soms is pmt in een groep en soms alleen.

De logopedisten van Frion hebben verschillende opleidingen gedaan die speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking zijn. Ze hebben veel ervaring en veel geduld. Ook weten ze veel van allerlei syndromen en ziektebeelden. Een logopedist helpt onder andere bij kauw- en slikproblemen, hoesten tijdens het eten, gehoorproblemen en problemen met de communicatie (bijvoorbeeld gebaren, pictogramman en MEP). Dat kan bij jouw thuis, op de woongroep en je kunt ook zelf naar de logopedist gaan.

Eten bepaalt voor een belangrijk deel de structuur in de dag. Maar niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om van alles te kunnen eten. Sommige beperkingen vragen om een specifiek voedingsadvies. Een diëtist helpt bij vragen over eten en drinken en ondersteunt bij een gezonde voedings- en leefstijl. Diëtisten van Frion hebben ervaring met mensen met een verstandelijke beperking en weten veel van syndromen en ziektebeelden. Daarover kunnen ze goed uitleggen en adviseren wat daarbij passend is.

Contact

Vragen over de zorg- en ondersteuningsmogelijkheden? Stel ze gerust. Onze zorgadviseurs zijn beschikbaar en gaan graag met je in gesprek. Bel ons of stuur anders een mail met je gegevens en wanneer je gebeld wilt worden.