De Wet zorg en dwang regelt de rechten bij onvrijwillige zorg of onvrijwillige opname van mensen met een verstandelijke beperking. Frion volgt daarvoor de afspraken die staan in de Bestuurlijke Afspraken Wet zorg en dwang (Wzd).
Frion vindt dat cliënten het recht hebben om eigen keuzes te maken. De vrijheid van cliënten staat voorop bij het bepalen van hun eigen leven. Daarnaast hebben wij een professionele verantwoordelijkheid voor de veiligheid van onze cliënten.
Uitgangspunt voor Frion is dat de cliënten zoveel mogelijk vrijheid houden om zelf hun leven in te richten. Onze visie op onvrijwillige zorg is ‘nee, tenzij …’.
De Bestuurlijke Afspraken Wzd maken het mogelijk maatwerk toe te passen. Zo kunnen we, in overleg met de cliënt of diens vertegenwoordiger, bepalen op welke termijn we de onvrijwillige zorg evalueren. En welke deskundige(n) we daarbij betrekken. Daarnaast zijn afspraken gemaakt die de rechtspositie van cliënten versterken. Zoals het beter betrekken van cliënten of vertegenwoordigers bij de besluitvorming over onvrijwillige zorg. Hierbij hoort ook het informeren van cliënten over de cliëntenvertrouwenspersoon Wzd (cvp) en de mogelijkheid om een ‘second opinion’ aan te vragen.
Onvrijwillige zorg is alle zorg waar een cliënt, of vertegenwoordiger, zich tegen verzet. Het verzet van de cliënt kan mondeling zijn, maar ook blijken uit gedrag.
Er is sprake van verzet tegen de zorg als: