Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Tekst
Contrast

Zoeken

Zorg in natura

Als je bij Frion woont dan wordt de zorg geleverd door Frion. In overleg met jou stemt Frion af welke zorg je nodig hebt en welke zorg je krijgt.
Deze zorg heet `Zorg in Natura’.

Dit betekent dus dat je zorg krijgt die bij je past. Frion krijgt deze zorg vergoed vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Daarom hoef je dus niks aan Frion te betalen. Als je minder gebruikt dan je nodig hebt (je eet bijvoorbeeld niet mee omdat je afwezig bent) dan krijg je hiervoor geen geld terug van Frion. Daarnaast levert Frion ook diensten en producten die niet vallen onder Zorg in Natura, die betaal je zelf.

Je kunt op verschillende manieren zorg ontvangen, in het overzicht hieronder zie je wie wat betaalt bij Frion.

Uitleg bij het overzicht:

 

Eerst kijk je hoe jij je zorg krijgt:


WMB  =  Wonen met behandeling

WZB   =  Wonen zonder behandeling

VPT    =  Volledig Pakket Thuis

MPT   =   Modulair Pakket Thuis

 

Daarna zie je wie betaalt:


F   =   Frion

J   =   Jijzelf

Z   =   Het Zorgkantoor

V   =  Je eigen zorgverzekering (afhankelijk van dekking)

Het overzicht is een richtlijn, je kunt er geen rechten aan ontlenen.

Het is gebaseerd op de informatie van de overheid.

Deze informatie kun je vinden in het WLZ- zorgkompas op: zorginstituutnederland.nl
Als je vragen hebt over dit overzicht kun jij hiermee naar je Persoonlijk Ondersteuner.

 

Toelichting per onderwerp

Voeding
Frion  zorgt voor gezonde maaltijden: ontbijt, lunch en een warme maaltijd. Frion zorgt ook voor fruit, een glas melk, koffie, thee en een koekje.

Extra’s zoals snacks, snoep en uit eten gaan, betaal je zelf. Kosten voor een dieet dat niet medisch noodzakelijk is, betaal je ook zelf.

De woonlocatie zorgt voor voeding. Als je altijd zelf voor je eten zorgt, krijg je een voedingsbudget om zelf voeding te kopen.

 

Vakantie en uitstapjes
Als je zelf een uitstapje wilt maken of op vakantie wilt dan kies en regel je dat zelf.

Je betaalt het ook helemaal zelf. Als je tijdens de vakantie extra persoonlijke begeleiding nodig hebt dan kun je dat, indien mogelijk,  op eigen kosten afnemen van Frion. Wanneer een locatie een vakantie of uitstapje organiseert, kies je zelf of je mee gaat. De kosten zijn ook voor jouw rekening.


Vrije tijd en ontspanning

Wie woont bij Frion. Kan aan tal van ontspanningsactiviteiten deelnemen. Denk aan een barbecue, kerstdiner of een groot spel. Daaraan zijn voor jou geen kosten verbonden. Wil je zelf graag een cursus volgen of lid worden van een sportvereniging dan betaal je dat zelf.


Persoonlijke verzorging

Heb je hulp nodig bij persoonlijke verzorging, zoals het wassen van je haren of nagels knippen? Dan helpt een medewerker van Frion jou. Je betaalt zelf je de benodigde toiletartikelen zoals shampoo, tandpasta, scheerspullen, maandverband.

Bij een pedicure behandeling is er verschil tussen medisch, cosmetisch en niet-cosmetisch. Als je zelf je voeten kunt verzorgen wordt de pedicure niet door Frion betaald.


Waskosten
Als je bij Frion woont dan zorgt Frion dat je beddengoed en je kleding wordt gewassen óf Frion zorgt er voor dat er wasmachines en wasmiddel zijn zodat je zelf je eigen kleding kan wassen.

Het verstellen van je kleding betaal je zelf.


Medische kosten:

Medicijnen: als je bij Frion woont (WMB) worden de medicijnen besteld bij de huisapotheek en worden de kosten betaald door Frion.

Mondzorg: de tandarts stuurt de rekening bij WMB direct door naar het zorgkantoor, het zorgkantoor betaalt. Voor sommige behandelingen moet eerst toestemming worden gevraagd aan het zorgkantoor. Heb je hier vragen over, overleg dan met de tandarts.

Bij WZB, VPT en MPT hangt het van je verzekering af welke kosten jezelf moet betalen. Je kunt een aanvullende tandartsverzekering afsluiten.

Paramedische behandeling (fysiotherapie, logopedie, ergotherapie, diëtist): De kosten van paramedische behandeling gaan over logopedie, fysiotherapie, ergotherapie en de diëtist. Het is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en hoe je verzekerd bent, of je zelf moet betalen. Het is handig om dat voorafgaand aan de behandeling te vragen. [1]

Hulpmiddelen
Algemene  hulpmiddelen die op de locatie beschikbaar zijn, kun je zonder kosten gebruiken. Dat geldt ook voor hulpmiddelen die speciaal voor jou gemaakt zijn. Dat is onderdeel van de WLZ-regeling. Voor alle hulpmiddelen geldt dat deze aangevraagd moeten worden via de indiceerder van Frion (afdeling fysiotherapie).

Het kan zijn dat je zelf behoefte hebt aan andere extra middelen. Dan kun je altijd kijken of die via de gemeente (WMO) of de zorgverzekering in aanmerking komen voor een vergoeding.


Begeleiding en vervoer

Als je naar het ziekenhuis, tandarts en huisarts moet voor een behandeling of consult worden de kosten voor vervoer alleen vergoed als je een behandelindicatie hebt.
Wanneer het nodig is dat er iemand meegaat naar het ziekenhuis, tandarts of huisarts en het is voor naasten onmogelijk te regelen, dan gaat een begeleider van Frion mee.

Vervoer naar een sociale activiteit wordt niet door Frion betaald, mogelijk kan dit met WMO-vervoer.
Vervoer naar dagbesteding wordt voor door Frion geregeld en betaald als je een vervoersindicatie van het CIZ hebt.


Wonen, verhuizen en inrichten:
Als je bij Frion woont (WMB/WZB) dan regel je zelf de inrichting van je eigen appartement/kamer. Wanneer het je niet lukt om een inrichting zelf te betalen, overleg je met je Persoonlijk Ondersteuner. Dat is ook handig wanneer de inrichting het lastig maakt jou goed te begeleiden of te verzorgen.

Als je binnen Frion verhuist betaal je zelf de kosten tenzij Frion aan jou vraagt te verhuizen.

Frion zorgt dat je appartement/kamer wordt schoongemaakt. Frion kan jou vragen om mee te helpen met schoonmaken. De afspraken hierover worden in jouw zorgplan vastgelegd.

Bij MPT kan Frion zorgen voor de schoonmaak maar dit kan ook door jouzelf of jouw familie worden gedaan.


Verzekeringen
Als je van Frion zorg ontvangt dan is (volgens de algemene voorwaarden) een WA verzekering verplicht.

Je sluit zelf een WA verzekering af en betaalt zelf de premie.

Frion heeft een inboedelverzekering met een normale dekking. Kostbaarheden zoals exclusieve sierraden, verzamelingen, kunst en antiek zijn niet meeverzekerd. Je kunt hier zelf een aanvullende verzekering voor afsluiten.

 -----------------------

[1] Als er voor een behandeling/therapie specifieke kennis of vaardigheden m.b.t. de doelgroep nodig zijn en/of de paramedische zorg is niet los te zien van de integrale zorg dan worden de kosten bij WMB betaald door Frion. Als dat niet zo is en bij WZB, VPT en MPT moet jij zelf de kosten betalen of kan de aanvullende zorgverzekering betalen.

Contact

Vragen over de zorg- en ondersteuningsmogelijkheden? Stel ze gerust. Onze zorgadviseurs zijn beschikbaar en gaan graag met je in gesprek. Bel ons of stuur anders een mail met je gegevens en wanneer je gebeld wilt worden.