Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Tekst
Contrast

Zoeken

Nieuw- en verbouw

Frion is aan de slag met bouwen en verbouwen om nog betere zorg te kunnen bieden. Er zijn al projecten gestart en dat gaat de komende jaren door. Doel is moderne en passende woningen voor cliënten te realiseren, die voorwaarden scheppen voor een goed leven, talent (h)erkennen en mooi werk. Een thuis dat past bij de ondersteuningsbehoeften. 

Samen bepaald wat belangrijk is

Met cliënten, verwanten, ouders, collega’s en vrijwilligers is geïnventariseerd wat belangrijk is. Eigen sanitair, een keuken om samen maaltijden te bereiden, goede geluidsisolatie van de eigen kamer en een tuin of ruimte om te bewegen, is een aantal criteria die op basis daarvan zijn opgesteld. Verder is er aandacht voor de indeling van het gebouw: de veiligheid, zoveel mogelijk contact tussen cliënten en zorgmedewerkers en de mogelijkheid om ICT-ondersteuning (domotica) in te zetten. 

Levensfase

Door cliënten van vergelijkbaar niveau en per levensfase samen te laten wonen, kunnen we locaties zoveel mogelijk laten aansluiten bij de behoeften. Daar hoort bijvoorbeeld bij dat wonen en werk, school of dagbesteding niet ver uit elkaar liggen.


Kleurgebruik

Kleur en licht spelen een belangrijke rol in de nieuwbouw, bijvoorbeeld op de IJsselbolder. Het is aangepast op de beleving en activiteiten, draagt bij aan de sfeer en helpt bij het oriënteren.

Energie besparen

Zonnepanelen, warmteboilers, maatregelen om warmte en kou te reguleren… Van alles wordt er in en rond de gebouwen van Frion geplaatst om het energieverbruik en dus de CO2-uitstoot terug te brengen. Een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving wordt gekoppeld aan woon- en werkcomfort voor cliënten en collega’s verhogen. 

Wat gebeurt waar?

 

Nieuwe woon-werklocatie in Lemelerveld

We hebben in Lemelerveld twee boerenbedrijven gekocht, om die om te bouwen tot zes woongroepen voor ieder acht personen. Het moet een fijn thuis worden voor 48 mensen met een matig verstandelijke beperking die behoefte hebben aan een besloten én weidse omgeving. In de plannen komt er nieuwbouw, wordt veel materiaal hergebruikt en is er veel ruimte voor groen. Op het terrein komen mogelijkheden om bijvoorbeeld met hout te werken en er worden een voedselbos en pluktuin aangelegd. Zorgcollega’s zijn 24 uur per dag aanwezig. 

De afgelopen jaren hebben in het teken gestaan van overleg met veel partijen om de plannen uit te werken. Ook de directe buren zijn in een vroegtijdig stadium betrokken bij de plannen. De komende tijd wordt het terrein bouwrijp gemaakt. De bouw gaat in november v2024 van start. 

Nieuw Dagcentrum Commissarislaan

Op de IJsselbolder aan de Commissarislaan is een nieuw dagcentrum gebouwd. Het is de mooie nieuwe werkplek voor cliënten in Zwolle Zuid, zodat wonen en werk op loop- of fietsafstand van elkaar liggen. Het aanbod staat ook open voor mensen die alleen dagbesteding bij Frion willen volgen. Lees meer

Nieuwbouw voor ouderen
In Zwolle-Zuid komen 52 studio's en een dagbestedinglocatie voor oudere cliënten.
De start van de bouw staat op de planning voor medio 2024. Lees meer. 

Nieuwe woningen Commissarislaan Zwolle

Op de IJsselbolder aan de Commissarislaan in Zwolle bouwen we twee nieuwe woningen. Model hiervoor is het gebouw vooraan het terrein. Die woning is begin februari 2021 feestelijk opgeleverd. De bewoners wonen daar met veel plezier. Het is een modern en passend thuis voor twee groepen die al op de IJsselbolder woonden. Er zijn gemeenschappelijke ruimten en iedereen heeft een eigen kamer, badkamer en toilet. We gaan dit nu ook voor vier andere groepen bouwen. Lees meer.

Ouder-kindhuis Erasmuslaan Zwolle

Helemaal af en spiksplinternieuw! In oktober 2021 zijn we naar een nieuw ouder-kindhuis in Zwolle verhuisd. Met 12 appartementen voor met name moeders en hun kind. Frion deelt het gebouw met kinderopvangorganisatie Partou. Lees meer.

Locaties Steenwijk opgeknapt

De locatie Tukseweg in Steenwijk (foto) is zomer 2022 gerenoveerd. De appartementen zijn opgefrist en geschikt voor mensen met een matige verstandelijke beperking. 

Ook de locatie aan de Anjelierstraat heeft een opknapbeurt gekregen. Zo is er een nieuwe keuken, om gezellig samen te koken. 

Studio's in voormalig kerkgebouw

April 2022 was het zover! Bewoners trokken in hun nieuwe onderkomen in het voormalige kerkgebouw aan de Onnastraat in Steenwijk. Het complex omvat 39 studio’s voor ouderen. Dit past in de visie om cliënten een thuis te bieden dat in alle periodes van het leven goed aansluit. 

Lees meer over de Onnastraat.

Woningen Commissarislaan opgeknapt

Flink wat woningen aan de Commissarislaan zijn de afgelopen anderhalf jaar opgeknapt. Dakbedekking en isolatie zijn aangepast en er zijn solartubes geïnstalleerd. Dat is fijn als het buiten heel warm of juist koud is. Verder zijn brandmeldinstallaties vervangen, ventilatiekanalen gereinigd, er is geschilderd en de domotica is geactualiseerd.

Tegelijkertijd zijn er zonnepanelen geplaatst, net als op het nieuwe gebouw aan de Commissarislaan. Een aantal tuinen van de woningen wordt ook aangepakt. Privacy, geborgenheid en ruimtelijkheid staan daarin centraal. 

Ervaringsverhaal

persoonlijk ondersteuner

“In Steenwijk gaat best wel wat veranderen. Aan de Onnastraat komt een grote nieuwe locatie en diverse cliënten en collega’s gaan verhuizen. Hoe het er straks uitziet wordt niet alleen door het bestuur beslist, maar door ons samen”, vertelt po’er Mayim Wink enthousiast. Ze is actief in de werkgroep Onnastraat, “Want ik wil dat het heel goed geregeld wordt voor cliënten en dat werkt zo heel goed. Kennis delen en samenwerken is zo belangrijk.”

Ervaringsverhaal Mayim

Contact

Vragen over de zorg- en ondersteuningsmogelijkheden? Stel ze gerust. Onze zorgadviseurs zijn beschikbaar en gaan graag met je in gesprek. Bel ons of stuur anders een mail met je gegevens en wanneer je gebeld wilt worden.