Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Tekst
Contrast

Zoeken

Al 50 jaar: ‘Het is altijd goed op De Golfslag’

‘Wim wil graag alles weten en zien wat er gebeurt. Hij krijgt op de Golfslag de ruimte om zichzelf te zijn.’ De broer van Wim, Jan Beens, vertelt graag over de 50 jaar dat Wim al op deze locatie rondloopt. Wim is een vast gezicht op de Golfslag vanaf dag één: hij is alle werkdagen aanwezig op de dagbesteding. Ondanks dat hij al aardig op leeftijd is (Wim is 78), vermaakt hij zich nog prima en is zijn familie, zolang het nog kan, niet van plan af te bouwen. ‘Wim heeft reuring om zich heen nodig. Hij onderzoekt graag en wandelt van groep naar groep. Tegenwoordig achter de rollator nu hij wat slechter ter been wordt, maar Wim is het liefst lekker op pad.’ Wel met wat toezicht want zomaar buiten een rondje aan de wandel kan niet. Maar binnen de Golfslag gaat Wim graag ‘buurten’.
Al 50 jaar: ‘Het is altijd goed op De Golfslag’

Op zoek naar mogelijkheden

Voordat Wim vijftig jaar geleden begon op De Golfslag, was het voor zijn ouders best een zoektocht om een fijne plek voor hem te vinden. ‘Vroeger was er niet zoveel’, vertelt Jan. ‘Ik kan me nog wel herinneren dat mijn vader actief was binnen verschillende ouderverenigingen voor kinderen met een verstandelijke beperking. Hij was met veel mensen in gesprek over de mogelijkheden voor Wim, maar ook voor anderen. Bijvoorbeeld bij boerderij ’t Rechterink, net buiten Zwolle. En wat later bij de Van Koetsveldstichting.’ Deze stichting werd rond 1960 opgericht door ouders van kinderen met een verstandelijke beperking. De stichting werd genoemd naar dominee C.E. van Koetsveld. De Golfslag is één van de locaties die overgebleven is uit die tijd. ‘Ik zie Wim nog gaan iedere morgen: tasje over zijn schouder, wandelend naar de hoek van de straat en dan het busje in. Op naar De Golfslag!’

Geborgenheid en vertrouwd gevoel

En dat dus al vijftig jaar. ‘Wim heeft geborgenheid nodig en op de Golfslag voelt het eigenlijk altijd goed. Het maakt niet uit op welk moment je binnenkomt. Het is voor hem de ideale dagbesteding, we zijn hier als familie erg blij mee’, vertelt Jan. De collega’s op de Golfslag kennen Wim goed en dat geeft zijn broer een vertrouwd gevoel. Wim wordt soms wel onrustig als dingen anders gaan dan anders. Met de aanloop naar de feestweek rondom het vijftigjarig bestaan van de locatie is hij dan ook wel wat van de leg. De activiteiten zijn groots aangekondigd en er zijn allerlei andere dingen te doen dan anders. ‘Maar zijn begeleiders weten heel goed hoe ze hem hier toch goed in mee kunnen nemen. Dat neemt bij ons de zorgen weg.’

Denken in oplossingen

Jan denkt terug aan een bijzonder moment in het verleden. ‘Wat ons als familie goed is bijgebleven is de vindingrijkheid en snelheid waarmee de dagbesteding weer vorm kreeg nadat de locatie in vlammen opging in 2004. Het ene moment hoorden we dat de locatie niet meer te redden was en het volgende moment waren alle cliënten ondergebracht in units bij locatie De Molenkamp. Er zal veel geregel bij zijn komen kijken, maar wij hebben dit niet gemerkt. De snelheid waarmee er een oplossing gevonden was, zegt veel over de manier van denken van de collega’s op de locatie.’ Jan geeft ook aan dat ze een heel fijne rol gespeeld hebben in de verwerking van de brand voor cliënten. ‘Door cliënten mee te nemen naar de locatie, erover te praten en samen te kijken naar de opbouw van het nieuwe pand.’ Dat stond er binnen een paar jaar, met nu ook twaalf appartementen boven de dagbesteding, voor cliënten om in te wonen.

Burgemeester Wim

Wim is op woensdag 24 april, tijdens de receptie speciaal voor genodigden, ‘burgemeester’ van de Golfslag. Als enige cliënt die er al vijftig jaar dag in dag uit komt, is deze rol hem op het lijf geschreven. Wim kan, met versierde rollator, alle activiteiten langs en lekker op ontdekkingstocht. Op maandag heeft wethouder De Jong de feestweek officieel geopend. Ze kreeg een rondleiding op de locatie en sprak alle cliënten en collega's toe. Maar de rest van de activiteiten is speciaal voor alle cliënten van de Golfslag. En dat hoort bij de Golfslag: samen leuke dingen doen, met ‘burgemeester’ Wim die een oogje in het zeil houdt. Op naar de volgende vijftig jaar!