Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Tekst
Contrast

Zoeken

Chiel Egberts inspireert met de Driehoekskunde op dinsdag 15 maart

Dinsdag 15 maart is het zover: eindelijk kunnen we weer samen leren, genieten en vooral een inspirerende tijd hebben. Die avond geeft Chiel Egberts een college over een ‘taal’ die hij heeft ontwikkeld: de Driehoekskunde. Daarin gaat het om de driehoek cliënt-ouders-begeleiders. Ben je benieuwd naar wat je op deze inspirerende college-avond kunt verwachten? Chiel vertelt het je zelf!
Chiel Egberts inspireert met de Driehoekskunde op dinsdag 15 maart

Meld je hier direct aan voor de collegeavond van Chiel Egberts!

Chiel is orthopedagoog, inmiddels met pensioen, maar brengt nog steeds vol passie zijn verhaal over. "In 1997 werd ik gevraagd om een verhaal over het thema loslaten te houden voor ouders van cliënten. In mijn voorbereiding dacht ik na over de woordparen loslaten-losmaken, overgeven-overnemen en aanreiken-aangrijpen. En zo tekende ik mijn eerste driehoek. Dat was op 2 juni 1997: de dag waarop de Driehoekskunde het levenslicht zag”, vertelt Chiel. "Toen ik die avond thuis kwam, zei ik tegen mijn vrouw: ik geloof dat ik  goud in handen heb." En over dat goud komt Chiel op 15 maart iets vertellen.

Een taal om met elkaar te spreken

“Als je voor een mens zorgt, heb je altijd te maken met duizenden draadjes die verbonden zijn met een ander mens. Daar wil je óók iets mee”, vertelt Chiel. En precies daar gaat de Driehoekskunde over. Een driehoek waarin cliënt, ouders en professionals met elkaar zijn verbonden. “Wij orthopedagogen hebben veel nagedacht over wie de cliënt is. Daarom stel ik de vraag: ván wie is de cliënt? Want maar weinig mensen zijn van zichzelf. Cliënten zijn vooral van hun moeder. Dat heb ik de afgelopen 40 jaar wel gezien.” De beeldspraak van de driehoek laat zien dat professionals de derde hoek zijn. De driehoek kan alleen functioneren als er onderlinge vertrouwen is. Maar hoe krijg je ouders zover dat ze hun kind aan jouw zorg toevertrouwen? Daar gaat de taal van de Driehoekskunde over. “Op 15 maart beginnen we eerst maar eens met het spellen van het alfabet van de Driehoekskunde.”

In de spiegel kijken

“De driehoek helpt professionals om ouders en andere familieleden van cliënten te begrijpen, maar ook zelf in de spiegel te kijken. Vooral als het niet zo lekker loopt in de driehoek, kijk je namelijk sneller naar de overkant. Naar het aandeel van de ander. Ik draai het liever om: opvoeder, begin eerst met jezelf op te voeden! In de afgelopen 25 jaar heb ik daarmee heel wat mensen geholpen om de driehoekskunde toe te passen. Met fantastische resultaten.”

Plezier, inspiratie en gezelligheid

Waarom zou je dan naar de college-avond van Chiel komen? Niet alleen voor een leuk avondje uit, maar ook om geïnspireerd te raken. Chiel vertelt: "Ik ga voor beide mijn best doen. Want mensen willen bovenal een boeiend verhaal horen. Na 25 jaar durf ik te zeggen dat ze dit verhaal krijgen, en hier ook echt iets aan hebben! Ook hoop ik begeleiders te inspireren om anders naar hun werk te kijken, en andere dingen te doen.”

Erbij zijn? Dat kan! Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom. De college-avond van Chiel Egberts staat ingepland op dinsdag 15 maart van 18:30 tot 21:30 uur in Schouwburg De Meenthe.

Meld je aan via deze link!

Cadeau aan de zorg

Op 2 juni 2022 is het dus  precies 25 jaar geleden dat Chiel Egberts de Driehoekskunde bedacht. In die tijd heeft Chiel veel columns in Klik geschreven over de driehoek. Deze gaat hij bundelen in een boek, dat beschikbaar zal zijn voor iedereen die er interesse in heeft.  Een cadeau aan de zorg!