Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Tekst
Contrast

Zoeken

Derde groep OntwikkelingsGerichte DagBesteding bij Frion

Er is veel behoefte aan OntwikkelingsGerichte DagBesteding (OGDB). Dat merken de begeleiders en persoonlijk ondersteuners van Frion. Vier jaar na de start van de dagbestedingsvorm voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking, ging op 1 november 2021 de derde groep deelnemers van start. En dat terwijl de openingsdagen onlangs nog werden uitgebreid van drie naar vijf per week. Een ontwikkeling om trots op te zijn.
Derde groep OntwikkelingsGerichte DagBesteding bij Frion

“We zijn blij dat ook deze groep is begonnen”, vertelt persoonlijk ondersteuner Henry van der Wal. “We moesten ’nee’ verkopen en mensen op een wachtlijst plaatsen als er nieuwe aanmeldingen waren. Dat wil je niet.” Dat de vraag groot is, is voor hem duidelijk. Samen met collega's Dickie Bouwhuis en Frances Veurink stond hij vier jaar geleden aan de wieg van OntwikkelingsGerichte DagBesteding (OGDB) bij Frion. Ze begonnen met één groep verdeeld over twee dagen per week.

Inmiddels bestaat hun team uit elf collega’s, komen 21 cliënten verdeeld over vijf dagen naar de drie groepen. En er is nog steeds vraag naar een plaats voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking die niet op hun plek zijn bij de reguliere dagbesteding, maar ook niet vijf dagen thuis zijn of dagbesteding op hun woonlocatie hebben.

 Zelf iets pakken

OGDB heeft nu dus drie groepen. Groep één is uitnodigend en voor cliënten die behoefte hebben aan iets meer ruimte. “In hun huiskamer word je uitgenodigd zelf op onderzoek te gaan. Er staan bijvoorbeeld kasten met bakken. We proberen cliënten te motiveren om zelf iets te pakken. Ze kunnen de bakken eruit trekken, kijken wat erin zit en er iets mee gaan doen.” 

Overzien

Bij groep twee zijn begeleiders iets meer sturend. Henry: “Als je bakken vol materialen bij deze cliënten zet, halen ze alles eruit, maar kunnen ze het daarna niet meer goed overzien. We geven ze dus zelf iets om mee bezig te zijn, zodat ze wel plezier kunnen hebben. En zich op hun eigen niveau kunnen ontwikkelen.”

Wat past bij jou

Groep drie is voor de iets oudere, wat rustigere cliënt en een mix van uitnodigend en sturend. “Sowieso kijken we op alle groepen hoe iemand zich voelt en wat bij hem of haar past. Met daarbij altijd de onderliggende gedachte dat diegene zich kan ontwikkelen. Voor de één is dat wisselen van houding, voor de ander is dat een spel spelen of beleven.”

Liedje en structuur

Begeleiders en cliënten van OGDB volgen iedere dag een vaste structuur. Henry: “We verwelkomen onze deelnemers altijd met een liedje. Dat doen we één op één. Voor sommige cliënten is het een goede manier om door te hebben waar ze zijn.” Daarna is het tijd voor een kleine activiteit, zoals muziek of een zintuiglijk verhaal beleven. Na het middageten krijgt iedereen die het nodig heeft een rustmoment om even tot zichzelf te komen.

Ontwikkelen op je eigen niveau

De groepen doen uiteraard activiteiten die zijn gericht op de voorkeuren en interesses van de deelnemers. Henry: “Als team OGDB proberen wij om mogelijkheden bij en voor cliënten te creëren waarin ze zich kunnen ontwikkelen. Ieder op zijn eigen tempo en niveau."

Aanmelden

Heeft u een verwant die in aanmerking komt voor OntwikkelingsGerichte DagBesteding of wilt u meer weten over deze vorm van dagbesteding bij Frion? Neem dan contact op met onze zorgadviseurs via Aanmelden OGDB of 038 799 10 00.