Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Tekst
Contrast

Zoeken

Een eigen Instagram-account voor de Mannen van Frion

In een wereld waarin internet domineert, komen ook risico’s om de hoek kijken. Want hoe weet je bijvoorbeeld of een bericht echt of nep is? En hoe ga je dan met social media om? De Mannen van Frion sloten zich aan bij het project Nep-Echt van Windesheim en besloten – met de kennis die ze nu hebben – hun eigen Instagram-account aan te maken. Zo houden ze hun familie en vrienden op de hoogte van wat ze doen en delen ze leuke verhalen van PEC Zwolle.
Een eigen Instagram-account voor de Mannen van Frion

Leuk, maar hóé?

Robin en Gertjan werken inmiddels al jaren bij PEC Zwolle en hebben het erg naar hun zin. Beide wisten ze wel wat van social media af, en het idee voor een eigen account begon steeds meer te kriebelen. Peter, begeleider, vertelt: “Iedereen heeft een mobiel, en zit er altijd van alles op te doen. Internet is soms negatief in het nieuws, maar biedt ook veel kansen. Hier moesten we iets mee doen. Alleen: hoe doe je dat? En voor welke social media kies je?”

Project Nep-Echt

Precies op het juiste moment werden de Mannen van Frion benaderd door studenten van Windesheim. Zij waren namelijk bezig met een nieuw project: Nep-Echt. Robin vertelt: “De studenten hadden ons benaderd omdat zij een app aan het ontwikkelen waren. Met deze app kun je zien of een account nep of echt is. Wij mogen tips geven en opmerkingen. De studenten komen elke donderdag langs tussen 11 en 12, en dan gaan wij het erover hebben. Ze zijn al heel ver, en de app is bijna klaar.” Dit project was precies het zetje dat de mannen nodig hadden. En samen met Peter gingen ze aan de slag. Peter:  “We hebben dit project als kans gepakt om iets met social media te doen. We kozen voor Instagram, omdat dat handig is in gebruik, en maakten een account.”

VamosFC

Zo werd afgelopen juni VamosFC in het leven geroepen: het Instagram-account van de mannen. Een besloten account beheerd door Robin en Gertjan, waarop familie en vrienden kunnen zien wat de Mannen van Frion bij PEC Zwolle doen en wat ze meemaken. De eerste stap was gezet, maar wat nu? Want hoe zorg je voor variatie? En hoe zit het eigenlijk met posts over PEC? Om deze vragen te beantwoorden zochten de mannen contact met de afdeling Communicatie van PEC Zwolle. Peter vertelt: “Paul en Koen van Communicatie hebben ons veel tips gegeven over het schrijven van teksten, maar ook het vragen van toestemming en het plaatsen van PEC-materiaal. Zo hebben wij nu twee vaste momenten in de week waarop we content maken, en twee vaste dagen waarop we content plaatsen. Alle berichten komen vóórdat deze geplaatst worden langs mij voor een eindcontrole. Zo blijft de eindverantwoordelijkheid bij de begeleiding.”

 

Spelenderwijs leren

Inmiddels staan verschillende foto’s op VamosFC, allemaal met een eigen verhaal. Gertjan vertelt: “We hebben nog niet echt thema’s voor het posten. Robin en ik zijn altijd aan het kijken wat we kunnen doen, en we kijken ook samen met Paul. Misschien iets met een speler of een trainer. Maar het gaat ook om ons en onze werkzaamheden. Elke keer kijken we naar wat voor nieuws we kunnen plaatsen. De werkzaamheden die wij hier doen staan centraal.” Uiteindelijk is het de bedoeling om nog meer cliënten bij het account te betrekken. Daarom hebben de mannen samen met Peter hesjes laten maken. Heb je zo’n hesje aan, dan weet iedereen dat je content aan het maken bent voor het account. Peter: “We oefenen veel, bijvoorbeeld met het maken van foto’s. Spelenderwijs leer je steeds meer, en dat laten we allemaal aan de familie en vrienden zien via het account.”

Enthousiast

En die familie en vrienden? “Die zijn erg enthousiast en we krijgen leuke reacties”, vertelt Robin. Op deze manier wordt het thuisfront echt betrokken. Peter: “Ik vind het geweldig om te zien hoe serieus Robin en Gertjan hiermee bezig zijn. Ze overleggen en geven het altijd aan als ze ergens hulp bij nodig hebben. Eens in de zoveel tijd hebben ze ook overleg met Paul. Het account groeit, en wij willen op den duur ook professionaliseren. Op ons verlanglijstje staat een hengel met een microfoon eraan, om interviews af te nemen. Voor nu blijven wij vooral leren en uitproberen, en de families op de hoogte houden van onze avonturen hier!”