Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Tekst
Contrast

Zoeken

Exoskelet ondersteunt jouw werkdag!

Dagelijkse handelingen minder zwaar voor jouw lijf
Exoskelet ondersteunt jouw werkdag!

Het klinkt misschien gek om een soort rugzak van riempjes te dragen tijdens je werk, maar het kan voor jouw lijf van grote betekenis zijn. Dit exoskelet ondersteunt én beschermt tegen bewegingen die op lange termijn belastend zijn voor jouw lichaam. Wietske Stoffers- de Jong werkte er mee op haar locatie Onnastraat in Steenwijk en Brian Lachenal testte het op Werkeren.

Hoe werkt het

Het exoskelet werkt, zoals de naam doet vermoeden, als een extra skelet buiten je lichaam. Doordat het goed aangesloten zit op het lichaam, ondersteunt het vanuit de onderrug. Vooral bij werkzaamheden waarbij je naar voren leunt, zoals bijvoorbeeld een cliënt verzorgen op een douchebrancard of het aantrekken van steunkousen.

In de praktijk

Wietske Stoffers – de Jong is er heel tevreden over en gebruikt het nu iedere werkdag: “Aan het begin van mijn dienst doe ik hem aan en voordat ik naar huis ga, doe ik hem pas weer uit. Ik merk dat het voor alle werkzaamheden handig is. In de zorg voor cliënten, als je iemand helpt opstaan maar ook met koken of de was doen. Ik moet eigenlijk heel vaak bukken door mijn lengte. Nu dwingt het exoskelet me dat op een goede manier te doen.”

Ook Brian Lachenal wilde het exoskelet graag proberen. “Ik werk ook met de Helpsoq, de VR-bril heb ik getest en ook het digitaal informatiebord van MijnEigenPlan draait hier. Dat was ook allemaal leuk, dus ik was benieuwd naar deze nieuwe tool. Ik vind het niet fijn om het exoskelet de hele dag te dragen. Daarom trek ik hem alleen aan als ik een cliënt ga helpen met de dagelijkse verzorging. Je trekt het aan als een soort rugzak. Ik ben handig geworden in alle riempjes afstellen en dat heb ik dus binnen een paar tellen gedaan.”

Voordelen en nadelen

Er zijn ook collega’s die het exoskelet niet meer gebruiken na de pilot. Wietske vertelt: “Je moet echt even handig worden in het afstellen van de riempjes op jouw lichaam. Dit kan voor sommige mensen een drempel zijn om het te gebruiken. Maar dat is echt een kwestie van een paar keer doen en dan kun je dat binnen een minuut.” Er zijn echter ook collega’s die het exoskelet hebben geprobeerd maar de voordelen niet hebben gezien. Dit heeft er vaak mee te maken dat ze (nog) geen klachten ervaren en het te veel gedoe vinden om het exoskelet aan te trekken. Maar ook omdat deze collega’s op de juiste manier werken met til- en transferliften en in hoogte verstelbare bedden. Daarnaast zit het exoskelet nog niet altijd even fijn. Deze ervaringen delen we met de leverancier, zodat deze het exoskelet kan verbeteren.

Werken in de zorg kan voor je lichaam best belastend zijn, zeker na een aantal jaren. Je denkt misschien ‘ach ik doe het even snel’ of ‘zo doe ik het al jaren’. Langzaam sluipen dan de klachten erin. De hulpmiddelen worden niet voor niets ontwikkeld. Dus als je wilt, probeer ze dan in ieder geval.

Interesse?

Als je gaat werken met een exoskelet krijg je een korte training op locatie van Health2Work. Zo weet je precies hoe het werkt en hoe je het aan moet trekken voordat je ermee aan de slag gaat. Nieuwsgierig? Bekijk alvast het filmpje!