Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Tekst
Contrast

Zoeken

Friondagbesteding Be Quick ’28 viert eerste verjaardag

Tribunes schoonmaken, afval prikken, de koelkast vullen. De deelnemers bij Be Quick ’28 in Zwolle doen het vol overgave. Inmiddels bestaat de dagbestedingsplek van Frion één jaar. En dat vierden cliënten en begeleiding met kokoskoeken en appelmuffins van De Appelfabriek. En die waren erg lekker volgens deelnemer Max.
Friondagbesteding Be Quick ’28 viert eerste verjaardag

“Frikandel eten en AA-drink drinken”, is zijn antwoord op wat hij het leukst vindt bij voetbalvereniging Be Quick ’28 en dat snappen we natuurlijk allemaal. Qua werkzaamheden maakt hij het liefst het koffiezetapparaat schoon en vult hij graag de koelkast. Uiteraard zijn er ook minder leuke klussen. “Vensterbanken schoonmaken”, dat vindt Max maar niets.”

Deelnemer van het eerste uur

“Max liep hier vorig jaar september stage vanuit De Twijn”, vertelt Chantal Zuidberg, persoonlijk ondersteuner werk. “In januari werd hij achttien. Hij had het hier naar zijn zin en wij waren blij met hem. Dus werd zijn stage omgezet naar een ‘vast contract’.” Max is vanaf het begin bij de jonge dagbestedingsplek betrokken, die in september 2021 van start ging.

Van schoonmaken tot PEC Zwolle

Zes cliënten van Frion en één stagiaire van De Twijn verrichten iedere dinsdag diverse werkzaamheden bij BeQuick’28, zoals: de tafels en stoelen op het terras netjes neerzetten en schoonmaken. De kantine schoonmaken, de koelkast bijvullen, afval prikken, bladvegen, onkruid wieden en de tribunes schoonmaken. Vaak is er ook nog wel tijd om even bij de training van PEC Zwolle te kijken, die bij Be Quick’28 is. “Van Polen” (red. aanvoerder van de voetballende Blauwvingers), roept Max enthousiast. Ook geniet hij samen met de andere deelnemers af en toe van een jeugdwedstrijd. Bijvoorbeeld die van PEC Zwolle tegen de jeugd van Ajax.

Vaste taken

“We kijken ontzettend positief terug op het afgelopen jaar. We werden met open armen ontvangen”, vertelt Chantal. “Natuurlijk was het eerst even aftasten voor zowel de deelnemers als de vrijwilligers van BeQuick’28. Dat duurde niet lang. Toen we een beetje onze draai hadden gevonden, hebben we gekeken naar welke deelnemer welke taken leuk vond en zo kregen ze vastere werkzaamheden.” En er was een gezellige gezamenlijke paaslunch afgelopen voorjaar. Die en het werken op de dagbesteding smaken naar meer. Op naar het volgende jaar.