Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Tekst
Contrast

Zoeken

Michiel Geschiere van ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) doet inspiratie op bij Frion

Michiel Geschiere van ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) doet inspiratie op bij Frion

Frion kreeg onlangs bijzonder bezoek. Michiel Geschiere (directeur Langdurige Zorg bij het ministerie van VWS), ging op de koffie bij collega Lisa van Doorn, nadat hij haar had benaderd. Hij reageerde op een bericht op LinkedIn waarin ze schreef over haar werk als woonbegeleider bij Frion. En over het betrekken van verwanten, ook vanuit haar persoonlijke leven. Dit bericht werd maar liefst 805 (!) keer geliket. En het leverde een verzoek van de directeur op die wel eens met haar in gesprek wilde.
Bestuurssecretaris Mirjan de Heus kent Michiel nog van vroeger en zo kwam een werkbezoek bij Frion tot stand, om te laten zien hoe Frion de informele zorg vormgeeft en waar we tegenaan lopen.

Bezoek

Het bezoek begon bij de groep waar Lisa als woonbegeleider werkt: C 35-12 op de IJsselbolder. En uiteraard begonnen de bezoeker en zijn gastvrouw met koffie en de lekkere muffins van de Appelfabriek. De ouders van een bewoner van de groep waren ook aanwezig om te vertellen over hun ervaring als verwanten.

Het gezelschap sprak met elkaar over hoe Frion probeert familie zo veel mogelijk betrokken te houden bij de zorg voor hun verwanten die bij Frion wonen. De ouders vertelden: "Wij willen graag zoveel mogelijk doen voor ons kind, maar we moeten ruim een uur rijden. Daardoor zijn we hier niet zo vaak als we zouden willen." Doordat Michiel veel vragen stelde, ontstond een gesprek waarin veel verschillende aspecten ter sprake kwamen. Lisa vertelt: "Een tandartsbezoek kan soms aanvoelen als een vervelend klusje, maar het zijn momenten waardoor je betrokken blijft bij het welzijn van je familielid".

Nieuwbouw IJsselbolder

Uiteraard kreeg Michiel een rondleiding door de nieuwbouw op de IJsselbolder. Het is de bedoeling dat dit gebouw ook een rol krijgt in de wijk. Bij de Super Plaza kan iedereen in de wijk hun boodschappen halen en de grote zaal kun je ook huren voor een feestje. Op deze manier hopen we vanuit de wijk mensen te binden aan de bewoners van de IJsselbolder. Daarnaast is het een mooie manier om de drempel lager te maken om bijvoorbeeld vrijwilliger te worden.

De Molenkamp

Het gezelschap sloot het bezoek af bij dagbestedingslocatie De Molenkamp, waar twee cliënten van de IJsselbolder Michiel enthousiast rondleidden langs de verschillende groepen. Daarna zetten Lisa en hij het gesprek voort met Hugo en Mirjan. We kijken terug op een geslaagd bezoek waarbij er veel ruimte was voor gesprek. Michiel neemt alles wat hij gezien en gehoord heeft mee naar Den Haag waar het hopelijk zal bijdragen aan steeds verbeterend beleid.

De rol van informele zorg

Doordat het steeds moeilijker is om voldoende zorgmedewerkers te vinden zullen we de komende jaren steeds opnieuw moeten zoeken naar nieuwe oplossingen. Welke zorg kunnen we uit handen geven? Is er een netwerk dat we kunnen inzetten?

Zorg delen, zorg geven

In deze samenwerking spelen zorgmedewerkers een grote rol. Durf je het aan om familie te vragen voor een tandartsafspraak? Door te vragen wat ze kunnen betekenen in het leven van hun familielid krijgen ze de mogelijkheid om zelf te bedenken wat ze willen doen. Door de zorg met familie te delen kunnen we de zorg blijven geven die nodig is.