Belangenbehartiger Rick Brink
Rick Brink behartigde in 2018 als minister van gehandicaptenzaken bij KRO-NCRV de belangen mensen met een handicap. "Officieel heb ik die functie niet meer, maar ik zal natuurlijk altijd aan die missie blijven werken, zij het mogelijk vanuit een iets andere rol." Begin 2021 startte hij Rick Brink Advies en sindsdien ondersteunt hij overheden en organisaties bij hun inclusievraagstukken. Ook is hij sinds 2021 directeur belangenbehartiging bij SWOM, Stichting Studeren & Werken Op Maat. Deze stichting helpt hoogopgeleide jongeren met een arbeidsbeperking op weg naar een succesvolle toekomst. Doordat Rick zelf gebruikmaakt van allerlei hulpmiddelen, zoals een rolstoel en een aangepaste auto, kan hij veel vertellen over het belang van technologische oplossingen.
Een voorstelling van Egbert Wiltens
Egbert Wiltens werkt bij Stichting Health Hub Roden. Health Hub Roden maakte oorspronkelijk medische toepassingen, maar richt zich nu op de transitie in het landschap van welzijn en zorg. Egbert vertelt: "Wij zetten welzijn heel bewust vóór zorg, want welzijn staat voorop." De stichting kijkt 10 tot 15 jaar vooruit en probeert op die toekomst in te spelen. Ze werken samen met kennisinstellingen, zorginstellingen en studenten. "De vraag staat altijd centraal bij ons. Samen met studenten kunnen wij soms voor een paar tientjes een oplossing voor iemand bedenken die daadwerkelijk iemands leven kan veranderen. Daar doen we het voor!"
Slimme hulpmiddelen
Door de jaren heen zijn er al talloze slimme oplossingen bedacht voor de zorg. Alle hulpmiddelen die we gebruiken, zijn ooit bedacht als oplossing voor een probleem. Denk bijvoorbeeld aan een rolstoel, een tillift, maar ook een pictobord of een hulphond. Vaak werden ze bedacht door mensen die iets misten in hun eigen leven of in het leven van hun familielid of cliënt. Door deze oplossingen te blijven ontwikkelen, kunnen we nu zorg verlenen op de manier zoals we dat doen.
Rick is afhankelijk van dergelijke middelen: "Als de apparaten in mijn leven werken, dan werk ik ook, zeg ik altijd. Mijn rolstoel is een zeer geavanceerd apparaat. Vroeger ging de stoel om de haverklap kapot, maar gelukkig is dat dankzij alle ontwikkelingen nu niet meer zo. Mijn stoel is meer dan een vervoersmiddel. Het is ook mijn wandelstoel, autostoel, barkruk en zetel in de statenzaal. Dus voor al die verschillende plekken moet hij geschikt zijn."
"Zonder die technologie zou ik niet het leven kunnen leiden wat ik nu leid. De oplossingen voor Rick zijn allemaal fysiek gericht omdat daar zijn hulpvraag ligt. Alle apparaten om hem heen kan hij zelf bedienen, maar Rick ziet in zijn werk ook dat dat lang niet altijd zo is. "De vraag naar hulpmiddelen is heel divers. Ik zie bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking die geen klok kunnen kijken, maar ze vinden het wel fijn om te kunnen zien op welk moment van de dag ze leven. Dat is een heel ander soort oplossing dan bijvoorbeeld mijn stoel."
Drinken uit dezelfde beker
Egbert vertelt over een student die een afstudeeronderzoek deed: "Ze ontwikkelde een beker voor mensen met krachtverlies in hun handen. Het is een mooie kop geworden die prettig in de hand ligt en er bovendien niet als een vreemde 'speciale beker' uitziet. De man voor wie deze student de beker ontwikkelde, wilde heel graag uit dezelfde beker drinken als zijn dochter. Nu helpt Health Hub Roden deze student met de verkoop. Wel als set, zodat de hulpvrager zelf en bezoek uit dezelfde bekers kunnen drinken. Je wilt immers geen uitzondering zijn." Rick vult aan: "Ik ben erg blij dat er mensen zoals jij in de wereld zijn! Dit is dus echt inclusie. Het lijkt zo simpel, maar kan voor iemand zo'n groot verschil maken. Ik heb een soortgelijke ervaring gehad met iemand met wie ik naar een beurs ging. Degene kon al jaren niet meer zelfstandig drinken. Telkens als ze een beker moest vasthouden, vloog de inhoud alle kanten op. Op de beurs liepen we tegen de oplossing aan. Het raakte mij echt om te zien wat dat voor haar deed. De oplossing is soms zo simpel, maar heeft zoveel effect."
De toekomst van de zorg
Egbert is van oorsprong econoom, en in de zorg raken de economische kant en de maatschappelijke kant elkaar. “Het is een enorme uitdaging om zorg en welzijn betaalbaar, bereikbaar en beschikbaar te houden. Van alle werkende mensen werkt op dit moment één op de zes mensen in de zorg. Als we alle zorg die op ons afkomt, willen aankunnen, dan moeten we naar één op de vier mensen in de zorg. We weten nu al dat dat niet gaat lukken. Er zijn namelijk nog meer beroepen; we willen ook bijvoorbeeld docenten en stratenmakers hebben. We hebben dus niet genoeg mensen, maar ondanks dat zal de zorg wel blijven groeien. We moeten dus keuzes maken; het kan niet meer op dezelfde manier zoals we dat nu doen. Het kan niet anders dan dat technologie daar een rol in moet spelen. We moeten slimmer omgaan met de capaciteit die we hebben."
Is technologie dan de oplossing voor elk probleem? "Nee," antwoordt Egbert. "We hebben vaak de focus op technologie, maar vergeten daarbij soms het probleem. Ik zie weleens dat er op groepen een tovertafel wordt neergezet. Dat is een flinke investering, maar dan blijkt dat de cliënten geen kracht in hun armen hebben of te weinig reikwijdte en helemaal niet kunnen spelen met een tovertafel. Dan verdwijnt zo'n duur apparaat naar de hoek van een kamer en wordt het nooit gebruikt. Dat is zonde, want dan is er gefocust op de technologie in plaats van het probleem en wat echt nodig is."
Maatschappelijke oplossingen
Volgens Egbert ligt de oplossing voor de toekomst van de zorg in een grootschalige maatschappelijke verandering. "In de toekomst zal veel meer zorg in de wijk plaatsvinden. We moeten meer naar elkaar omkijken, omdat het oude systeem niet meer werkt. Dit is spannend, maar biedt ook mooie mogelijkheden." Rick beaamt dit en zegt: "Doordat ik in mijn rolstoel zit, zal ik niet zo snel het gras in de tuin bij mijn appartement kunnen maaien. Maar mijn buurman, die met pensioen is, vindt dat misschien wel leuk werk. Ik kan hem helpen met digitale vragen waar hij niet uitkomt. Uiteindelijk moeten we het samen doen. Door contact te houden met je medemens, kunnen sommige medische problemen volgens mij zelfs voorkomen worden."
Er zijn genoeg uitdagingen in de zorg, maar gelukkig zijn er ook veel oplossingen. Het is een kunst om het juiste probleem aan de juiste oplossing te koppelen. Voor medewerkers en cliënten biedt technologie soms een onverwachte uitkomst. Toch is technologie niet altijd het antwoord. Ieder persoon is uniek, en wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Door samen te blijven zoeken, niet bang te zijn voor fouten en steeds het doel scherp te houden, kunnen we samen toe werken naar een toekomst vol slimme oplossingen.
Ben jij nieuwsgierig hoe slimme zorgoplossingen jouw werk makkelijker kunnen maken? Geef je op voor de collegeavond op dinsdag 28 november via deze link.