Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Tekst
Contrast

Zoeken

Studenten ontwikkelen spelmateriaal voor cliënten OGDB

Studenten die normaal gesproken bezig zijn met industriële toepassingen, hebben zich de afgelopen tijd gestort op spelontwikkeling voor de zorg. Begeleider Marlon Kloosterman had al eens verzucht hoe lastig het is geschikt en betaalbaar spelmateriaal voor cliënten met een ernstig verstandelijke beperking te vinden. Communicatieadviseur Nienke Monsma wist raad en porde een andere tak van Windesheim wakker voor de zorg.
Studenten ontwikkelen spelmateriaal voor cliënten OGDB

De docent was sceptisch toen Nienke het idee voorlegde, maar dat was onterecht. Vier enthousiaste studenten die de minor ConceptStudio volgen bij Hogeschool Windesheim, gingen de uitdaging aan. Zij ontwikkelden een spelobject voor cliënten van Ontwikkelingsgerichte Dagbesteding (OGDB). De input hiervoor kregen zij van Nienke, Marlon Kloosterman en natuurlijk van de cliënten zelf.

Actie-reactie

Harmanna die de opleiding HRM volgt, is één van hen. "Na een kennismaking met Nienke zijn we gaan kijken wat er aan spelmateriaal op de markt is, waar het eindproduct aan moet voldoen en wat de wensen en eisen van de groep zijn." Die input kregen ze van Marlon van de OGDB: "We hadden een aantal eisen. Het moet stevig zijn, er mogen geen onderdelen vanaf kunnen worden getrokken of gebeten, cliënten mogen zich er niet aan kunnen bezeren en het moet goed schoon te maken zijn. Daarnaast houden onze cliënten heel erg van actie-reactie en moet het alle zintuigen prikkelen."

Piramide

In de ideeënfase gingen de vier studenten brainstormen. Uiteindelijk bleven er drie concepten over die ze presenteerden aan Marlon en Nynke. "Naar aanleiding van de feedback besloten we een piramide te bouwen met vier kanten die de seizoenen voorstellen", zegt Tara, student Industrieel Product Ontwerpen. "Bij de herfstkant gaat het waaien als je een knop indrukt, aan de winterkant gaan ‘ijspegels’ lichtgeven en kun je het liedje Jingle Bells laten afspelen. Aan de lentekant kun je op een knop drukken waardoor tandwielen, die op bloemen lijken, gaan draaien en aan de zomerkant hadden we een bootje gemaakt dat naar boven en beneden kon varen."

Aanpassingen

Tijdens de presentatie van het eerste prototype werd gelijk duidelijk waarom het spelobject echt stevig moet zijn. Harmanna: "De piramide beschadigde, doordat cliënten te hard drukten of erop leunden. Gelukkig konden we dat redelijk makkelijk verhelpen." Tara vult aan: "Ook bleek de zomerkant te weinig interactie te bevatten. Daar hebben we uiteindelijke een snoezelkant van gemaakt."

Super

Het werk bij de ConceptStudio zit er voor de vier bijna op. Met de feedback van de presentatie en de ervaringen van de cliënten gaat een nieuwe groep studenten werken aan een volgend prototype. Marlon kijkt terug op een geslaagde samenwerking. "Het contact verliep heel goed. En het is natuurlijk super dat studenten uit een heel andere branche zoiets moois voor onze cliënten hebben ontwikkeld."

Wanneer het spelobject in gebruik kan worden genomen, is nog onbekend. Het zou mooi zijn dat een andere opleiding of bedrijf het wil maken.

De piramide staat in het Zoekplein; de multimediatheek van Frion.