Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Tekst
Contrast

Zoeken

Teun Toebes: "Wees liefdevol naar elkaar en kritisch op ons systeem"

Ga uit van de mens en niet van de ziekte of beperking
Teun Toebes: "Wees liefdevol naar elkaar en kritisch op ons systeem"

Film Human Forever maakt indruk

Op dinsdag 26 maart nam Teun Toebes de deelnemers aan het Frioncollege mee in de wereld van dementie. Hoe gaan wij in Nederland om met mensen met dementie en hoe doen ze dat in andere landen? Meer dan 160 collega's werden warm ontvangen door het team leren & ontwikkelen. Zelfs aan popcorn en drinken was gedacht.

Een échte bioscoopavond met een inleiding van Lisa de Ruiter (orthopedagoog) namens het expertiseteam ouderen. Daarna verstomde het geroezemoes snel. Het enige geluid was zo nu en dan wat geknaag van popcorn, maar veel kwamen daar niet aan toe, gegrepen door de film. De ontroerende en tegelijkertijd confronterende momenten én wat er al bekend is over dementie geven stof tot nadenken. Dat is ook de boodschap die Teun Toebes mee wil geven; er is hoop, veel hoop, maar de echte verandering begint bij jezelf door mensen te zien zoals ze zijn.

Nieuwsgierig naar meer werk van Teun Toebes? Lees zijn boeken 'Een wereld te winnen' en 'Verpleeghuis'. 
Mocht je nog naar de film willen. Hij draait nog in enkele Pathé Bioscopen.

 

Teun Toebes: "Wees liefdevol naar elkaar en kritisch op ons systeem"

Ken je die jongen nog die in het een verpleeghuis ging wonen? Inderdaad de inmiddels 24-jarige Teun Toebes woonde drie-en-een-half jaar op een gesloten afdeling om mee te maken en mee te beleven hoe dat leven eruitziet. Dat hielp hem in zijn missie kwaliteit van leven van mensen met dementie te verbeteren. De inspiratie voor de film Human Forever. En waar wij het misschien soms een beetje somber zien, kunnen we uitkijken naar deze film. Hij geeft hoop!

“In Nederland is ons zorgsysteem geordend op basis van ziekte en beperking. Maar onze hoge welvaart geeft ons niet meteen een hoog welzijn. We zouden meer kritisch mogen zijn op een systeem dat zich richt op collectieve veiligheid en risico’s uitsluit. Als we liefdevol naar mensen zouden kijken en gedeelde verantwoordelijkheid zouden nemen, verhoogt dat kwaliteit van leven. Dat vraagt soms om risico’s te accepteren en een andere organisatie van zorg. Niemand wil toch dat je leven op basis van een zorgplan wordt geregisseerd.  

Wij vormen het systeem dat ons beperkt

“We verwachten dat de zorg alles voor ons oplost, maar dat is natuurlijk niet zo. Zo’n verpleeghuis is eigenlijk de armoede van onze welvaart.” Toebes wil met de film de inspiratie bieden om een cultuurverandering op gang te brengen. “We verwachten altijd dat iemand anders dat doet. We zijn het allemaal met elkaar eens dat het niet kan en toch blijven we wachten tot iemand anders het gaat doen. Maar wíj vormen zelf het systeem dat ons beperkt. Dus zijn we zélf onderdeel van de oplossing. Vaak denken we dat we het hier in Nederland perfect voor mekaar hebben en hier de allerbeste zorg te vinden is. Een mooi excuus om niet te hoeven veranderen.”

Toebes zag juist tal van inspirerende voorbeelden. “Het is veel belangrijker om te luisteren. We hebben mensen uit 35 verschillende landen gesproken. We hebben 11 landen over 4 continenten bezocht. Alles om te kijken hoe het anders kan. Het beeld van de mensen is inktzwart. Het focust zich erg op verlies, op wat mensen niet meer kunnen. Daarmee doen we mensen tekort, we maken ze ziek. Ik wil lessen meenemen vanuit anderen en met positieve voorbeelden terugkomen. Ik voel dat het anders kan en ik heb het ook gezien.”

Ga voor kwaliteit van leven

Volgens hem gaat het al mis bij ons hoofddoel. Het draait om kwaliteit van zorg, maar het gaat over kwaliteit van leven. Goede zorg is een cruciaal middel daarvoor. Als inspirerend voorbeeld noemt hij een intergenerationele school in de Verenigde Staten. Daar geven ouderen les in rekenen en taal. Ook ouderen met dementie. Maar niemand weet wie van de docenten dementie heeft.”

“Zo zijn er meer voorbeelden die je gaan raken. Ik hoop dat dat gebeurt. En dat we elkaar vasthouden, ook op momenten dat het moeilijk is. De film is een boodschap van hoop! Neem die boodschap mee en ga vooral genieten!”

Laat weten wat je ervan vindt

Als je de film dinsdag de 26e hebt gezien, laat Teun dan gerust weten wat je ervan vindt, bijvoorbeeld via Instagram. “Ik lees alles zelf en reageer ook graag!”