Een collega uit het team, ambulant begeleidster in Zwolle, vertelt er graag meer over. “Met de wet die in 2015 werd ingevoerd, werd de gemeente verantwoordelijk voor de mensen die wij helpen. Dat zijn mensen met een licht verstandelijke beperking, die zelfstandig kunnen wonen, maar wel begeleiding nodig hebben. De indicatie krijgen ze via de gemeente en met het wijkteam pakken wij de begeleiding op.”
Tijdelijke ondersteuning
Ze legt uit: “De Wmo is opgezet voor mensen die tijdelijk ondersteuning nodig hebben, met het doel om uiteindelijk zelfstandig verder te kunnen leven. Maar we merken dat voor de doelgroep met een licht verstandelijk beperking dit vaak niet realistisch is. Zij varen er het beste bij met een levenslange ondersteuning. We zien ook nog wel regelmatig dat cliënten die we in eerste instantie via de Wmo begeleiden, uiteindelijk begeleid gaan wonen bij Frion.”
Een korte tijdlijn
In het decennium vanaf 2015 heeft het team veel meegemaakt. Ze startten als zelfsturend team binnen Frion, maar met de eindverantwoording naar de gemeente toe. “Wij waren pioniers, dit bestond nog niet binnen Frion. Vanaf dat moment lag de financiële administratie volledig bij ons team en we sloten ons aan bij de wijkteams. Eerst werkten we verspreid over omliggende dorpen en steden, nu alleen in Kampen en Zwolle. Met duaal leiderschap kregen we een vaste teamleider en gedragskundige, maar we houden zelf het rekenmodel kloppend. Het mooiste? We zijn met negen en de helft is er al tien jaar bij. Ik ben trots op hoe we ons staande hebben gehouden en gegroeid zijn als team."
Te gast bij cliënten
Onze collega vertelt: “Ik heb een goede dag gehad als mijn planning goed in elkaar zit, zodat ik voor iedereen genoeg tijd heb en goede gesprekken kan voeren. Het werk is erg persoonlijk, je komt bij mensen thuis als gast en dat vind ik heel leuk. Wat ik vaak merk, is hoe belangrijk een goed netwerk is. Veel van de mensen met wie ik werk, hebben een klein of zelfs geen netwerk, waardoor ze weinig hebben om op terug te vallen. Bovendien is de zorg vrijwillig, dus als het niet klikt of het loopt niet zoals gehoopt, kan de cliënt de samenwerking stopzetten. Maar het is ontzettend waardevol als je op deze manier iemand echt kunt ondersteunen en verder helpen. Vanuit veiligheid en vertrouwen kan je verder bouwen!”
Verbetering
Het team heeft inmiddels goed haar weg gevonden in het nieuwe landschap. Maar er is één ding waar nog verbetering te behalen valt: “Omdat de Wmo is opgezet voor tijdelijke ondersteuning, moeten cliënten om de zoveel jaar weer aantonen dat ze de zorg nodig hebben. Ze moeten opnieuw een proces in voor een indicatie. Je merkt dat dat mentaal heel zwaar is: opnieuw je verhaal doen en de onzekerheid die het met zich meebrengt. Terwijl er voor de LVB-cliënten niks verandert, je indicatie houd je voor het leven. Ik hoop dat daar in de toekomst een oplossing voor komt.”
Toekomst
Waar het heengaat met de Wmo ambulant in de toekomst? Daarop heeft onze collega een antwoord: “We zijn een stabiel team en de Wmo 2015 is inmiddels omarmd door gemeenten en zorgorganisaties. Op dit moment zie je dat digitalisering steeds meer een rol gaat spelen, daar helpen we veel in. Om ons heen zien we ook zogeheten wooncommunity’s opkomen, daar wonen mensen geheel zelfstandig met professionele ambulante begeleiding en een goede buur die hulp kan bieden. Wellicht dat dat in de toekomst ook in Zwolle gaat spelen, het zou voor onze doelgroep ideaal zijn. Maar om hem af te sluiten: ik heb mijn plek persoonlijk gevonden en ben trots dat we dat als team ook hebben bereikt!”