Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Tekst
Contrast

Zoeken

Van bewoner naar verzorger

Kiona, bewoner op de Beulakerwiede, werkt al bijna drie jaar lang met veel plezier bij Anna Heerkens. Bij het zorghuis voor mensen met dementie zorgt ze voor koffie, doet ze het wasgoed, verschoont ze de bedden, smeert ze de boterhammen en helpt ze de bewoners met eten. Het belangrijkste aan het werken op haar dagbestedingsplek is de aandacht voor de bewoners, vindt ze. Kiona vindt het bijzonder dat zij zonder studie of opleiding toch zoveel kan betekenen op een locatie. “Ik ben het extra paar handen dat de locatie nodig heeft. En dat zeggen collega’s ook vaak”, licht ze toe.
Van bewoner naar verzorger

Bewoners begrijpen

Het contact met bewoners vindt Kiona het leukste aan haar werk, gelukkig heeft ze veel tijd voor hen. “Ik weet hoe het is om ergens intern te wonen, dus ik begrijp de bewoners heel goed. Zij hebben geen normale thuissituatie en ik ook niet. Ik begrijp de bewoners daarin zelfs beter dan mijn collega’s”, vertelt ze. “Het voelt als geven en nemen: ik woon ergens en ik krijg hulp. Vervolgens kan ik deze hulp op mijn werk doorgeven.”

 

Stevig in je schoenen staan

Voordat Kiona begon bij Anna Heerkens, wist zij niet of ze het zou aankunnen. “Bewoners kunnen soms boos worden. Je krijgt dan weleens een rotopmerking of je wordt uitgescholden. Daar moet je tegen kunnen, maar zij kunnen er niets aan doen”, vertelt Kiona. Het blijkt dat zij hier heel goed mee om kan gaan en ze ziet dit zelfs als een uitdaging in haar werk. “Ik probeer steeds iets nieuws. Zo probeer ik soms bewoners op een andere manier te benaderen om te kijken hoe ze reageren en dan kom ik erachter of dat wel of niet werkt.”

 

Kunstlijn

Naast het werken bij Anna Heerkens, zit Kiona ook bij de Kunstlijn. Hier zit zij op de keramiek-groep. “Ik ben heel blij met de afwisseling in mijn werk. Bij Anna Heerkens is het leuk om met bewoners te werken, maar op de Kunstlijn kan ik mijn creativiteit kwijt”, zegt Kiona. “Creatief bezig zijn is mijn uitlaatklap.” Kiona is vooral heel blij en dankbaar met de combinatie van haar werkzaamheden. Op de vraag of zij nog dromen heeft voor de toekomst op het gebied van werk, geeft zij aan die niet te hebben. “Ik ben gelukkig zo en ik blijf dit graag nog heel lang doen!”

 

Week van het Werkgeluk

Van 23 tot en met 27 september is het de Internationale Week van het Werkgeluk. Deze week staan we graag stil bij het mooie werk wat onze cliënten doen in dienst van bedrijven en organisaties. Werkgeluk betekent veel voor de cliënten: het is fijn dat ze mee kunnen draaien in de maatschappij en op deze manier een bijdrage leveren. Dat is niet alleen van waarde voor de betreffende bedrijven en organisaties, ook de cliënten zelf halen er veel plezier en waardering uit.