Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Tekst
Contrast

Zoeken

Van stage naar écht werk

De overstap van school naar werk is best even wennen, ook voor cliënten. Maar hoe fijn is het als iemand helemaal op zijn plek is in zijn werk? En hier zelfs ook nog in kan groeien?
Van stage naar écht werk

Edith de Lange – Oosterbeek is Persoonlijk Ondersteuner op de industrie groep in dagcentrum de Golfslag in Zwolle. Zij hebben regelmatig stagiaires van VSO scholen op de groep, die na hun stage blijven plakken om echt te gaan werken. Ze vertelt trots hoe dat in zijn werk gaat.

 

Leerlingen

“Leerlingen met een verstandelijke beperking krijgen vanuit school een trajectbegeleider toegewezen. Die persoon kijkt wat het beste bij de leerling past en op welke plekken hij of zij kan gaan stagelopen. We krijgen regelmatig stagiaires op de industriegroep en kijken dan per persoon wat ze kunnen doen. Dat is echt maatwerk”, vertelt Edith. “De één vindt het leuk om stickers te plakken, de ander sorteert en demonteert graag kringloopwerk, pakt koenummers in of staat het liefst de hele dag bij de papierversnipperaar. Het enige wat voor iedereen geldt: er ‘moet’ wel gewerkt worden.”

 

Stage

In de stageperiode kunnen leerlingen kijken welk werk bij hun past. En als het eenmaal een match is? Dan gaat het werkende leven beginnen! Edith licht toe: “De overgang van school naar werk is écht wel wennen. Gemiddeld duurt het zo een jaar voordat iemand is gewend aan de structuur en werkzaamheden van het werk. Ineens heb je een begeleider in plaats van een juf en collega’s in plaats van klasgenoten. En hoe maak je afspraken over werkzaamheden en hoe hou je je daaraan? Het eerste jaar heeft dat veel meer aandacht dan het resultaat in werkzaamheden. Pas daarna kan je verder gaan kijken: waar zitten de groeimogelijkheden?”

 

Groeien

En groeimogelijkheden, die zijn er vaak wel. Edith vertelt trots: “Al is het maar een kleine stap, het leren stopt niet na school. We kijken per persoon: de één zit hier helemaal op zijn plek en de ander stroomt weer door naar een andere vorm van dagbesteding. Als je kijkt naar Anita, die is bij de Golfslag begonnen en heeft inmiddels helemaal haar plek gevonden bij de AKROH. Maar het kan ook zijn dat we tijdelijk een plek bieden en zien dat er groei en ontwikkeling elders, binnen of buiten Frion, passender is. Dat is per persoon maatwerk.”

 

Ouders

Ouders vinden de keuze na school vaak lastig. “Zij groeien mee met hun kind, de wereld na school is groot en vaak onduidelijk. Dat brengt onzekerheden met zich mee. Naast de volledige aandacht voor hun zoon of dochter merken we dat ook voor hen specifieke aandacht nodig is. Hen meenemen in onze manieren is heel belangrijk”, vertelt Edith. “Ik zeg ze altijd: u zegt geen ja tegen vijftig jaar Golfslag. We bespreken elk jaar of uw kind nog goed zit en waar er groeimogelijkheden zitten.”

 

Passie voor het vak

“Dit proces meemaken en de cliënten en hun netwerk daar zo goed mogelijk in begeleiden, daar word ik echt blij van. Als zij met plezier naar hun werk gaan, dan ga ik dat ook!” sluit Edith af.