Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Tekst
Contrast

Zoeken

Welke zelfzorgmiddelen wel of niet nemen en geven zonder overleg met een arts?

Momenteel heersen er veel virussen in het land, waar veel mensen best ziek van worden. Zoals de griep, fikse verkoudheid en natuurlijk nog steeds corona. Om te voorkomen dat je om de haverklap ziek wordt, neem je wellicht weleens een vitaminepil. Of als je je niet zo fit voelt; geregeld een paracetamol. Maar kan het innemen van vitaminepillen of pijnstillers eigenlijk ook kwaad?
Welke zelfzorgmiddelen wel of niet nemen en geven zonder overleg met een arts?

Paracetamol

Volgens huisarts Marianne Bergman kan het geen kwaad om een cliënt een paracetamol te geven als hij of zij hoofdpijn heeft. Net zoals het geen kwaad kan om zelf een paracetamol te nemen. “Je kan zonder gevaar op zes momenten per dag tabletten van 500mg slikken. Dit is een goede oplossing als iemand hoofd-, spier-, of menstruatiepijn heeft.” Het is wel belangrijk om altijd je gezonde verstand te blijven gebruiken als je pijnstillers geeft. Als een cliënt enorme pijn aan zijn oog heeft ga je geen paracetamol geven, maar bel je gewoon de arts. Marianne: “Het allerbelangrijkste hierbij is dat je goed rapporteert wat je wanneer gegeven hebt en wat het effect hiervan is geweest. Je moet goed in de gaten houden hoe lang de pijn aanhoudt en zorgen dat iemand niet teveel medicijnen binnen krijgt.”

Als je meer dan acht paracetamol per dag neemt kan je last krijgen van leverproblemen. Het gevaar zit er in dat het grotere probleem over het hoofd wordt gezien door het geven van paracetamol. Begeleiders dienen alert te blijven. Net zoals je bij jezelf zou doen. Door goed te rapporteren kun je zien: ‘Hé, dit is al de derde dag dat deze persoon om paracetamol vraagt. Misschien is het toch goed om de arts er bij te halen.’

Neusspray

Arts Marianne zegt dat er twee soorten neusspray zijn. De zoutoplossing mag iedereen gebruiken. Er bestaat ook neusspray met Xylometazoline. Deze neusspray mag je een week lang gebruiken. Daarna moet je ermee stoppen omdat je kans hebt dat je neusslijmvlies geïrriteerd raakt.

Vitaminepillen

Hoe zit het met vitaminepillen? Je verwacht het misschien niet maar ook van vitaminepillen kan iemand teveel binnen krijgen. Daarom is het altijd goed om met de arts te overleggen. Het is fijn als alle informatie terug te vinden is in het dossier. Dan voorkom je dat iemand vitaminepillen in zijn baxter heeft, maar ook nog zelf losse pillen inneemt. Diëtiste Elsemiek van der Blom zegt dat voor de meeste mensen vitaminepillen niet nodig zijn als je een volwaardig voedingspatroon hebt. “Als je denkt dat je vitaminen tekort komt, zullen we altijd eerst kijken of je die vitaminen ook uit voeding kan halen.”

Eiwitpoeder

Sommige mensen proberen veel spieren te krijgen door veel te sporten. Dit lukt door zware gewichten te tillen en door veel eiwit te eten. Eiwit zit bijvoorbeeld in kwark, eieren of kip. Je kan ook eiwitpoeder toevoegen aan je drinken, bijvoorbeeld in een smoothie. Zo krijg je nog meer eiwit binnen. Dit kan nodig zijn nodig als je 5 dagen in de week zwaar traint voor spieropbouw. In alle andere gevallen heb je geen eiwitpoeder nodig als je voldoende en afwisselend eet. Eiwitpoeder is te koop in de winkel dus je hebt geen toestemming nodig om dit te gebruiken. Diëtiste Elsemiek zegt: “Ik zou het gebruik van eiwitpoeder niet adviseren. Het gevaar is dat er in de winkel veel soorten eiwitpoeder verkrijgbaar zijn. In sommigen zit extra troep die je lichaam niet nodig heeft. Extreem veel eiwit binnen krijgen kan slecht zijn voor de nieren en lever. Bij mensen met ondervoeding of bij de ouder wordende cliënt adviseer ik soms medische voeding met extra eiwitten, die zijn in de winkel niet te koop.”

Vragen over geneesmiddelen?

Denk jij dat je voedingsstoffen tekort komt en wil je hier graag informatie over? Of twijfel je over het gebruiken van een geneesmiddel? Neem contact op met je diëtist of huisarts.