Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Tekst
Contrast

Zoeken

Forse besparing energieverbruik en CO2 uitstoot

Zonnepanelen, warmteboilers, maatregelen om warmte en kou te reguleren… Van alles wordt er in en rond de gebouwen van Frion geplaatst om het energieverbruik en dus de CO2-uitstoot terug te brengen. En dan hingen overal al energiezuinige lampen en wordt er veel elektrisch gekookt. Energieverbruik verminderen wordt gekoppeld aan woon- en werkcomfort voor cliënten en collega’s verhogen.
Forse besparing energieverbruik en CO2 uitstoot

Maatschappelijke bijdrage leveren

Het duurzaamheidsplan 2021 vormt de basis. Uitgangspunt is dat Frion als organisatie midden in de maatschappij een bijdrage wil leveren aan een duurzame samenleving. Daarnaast komen aan de orde: (Europese) overheidseisen, controles door de omgevingsdienst, audits door EED (European energy directive) en aanbevelingen. Vervolgens komt de vertaalslag naar echt doen in de praktijk. Technisch beheerder Jeroen Waltmann weet er inmiddels alles van en maakt er bijna een sport van om het binnen Frion voor elkaar te krijgen. De vraag welke maatregelen bijdragen aan het leven van cliënten speelt daarbij een belangrijke rol. Jeroen: “Wat je vervolgens doet hangt ook af van het gebouw. Soms isoleren of slopen, soms een combinatie van maatregelen, zoals isoleren en een zonneboiler plaatsen. Over tien jaar moet de uitstoot met 50% zijn verminderd en in 2050 moet het nul zijn. Dat is een uitdaging om te behalen.”

 

Vervangen op natuurlijke momenten

“We pakken zaken aan op de natuurlijke momenten. Als de gasketels bijvoorbeeld versleten zijn vervangen we die door een zonneboiler om warm water te produceren. Dat is recent gebeurd op de Slinger. Of we plaatsen een warmtepomp als een Cv-ketel kapot is gegaan. Dat kan niet zomaar in elk gebouw, dus je moet steeds kijken wat er kan. En iets pas vervangen als het kapot is, is natuurlijk ook een vorm van duurzaamheid.”

Planning voor 30 jaar

Hoe gaat dat dan, er is iets kapot en dan ga je kijken wat de mogelijkheden zijn? Nee, zo gaat het dus niet. Neem bijvoorbeeld de IJsselbolder. Daar is een technische doorkijk gemaakt voor de komende 30 jaar. Daaruit volgt een route voor verduurzaming en samen met het installatiebedrijf worden alle installaties ieder jaar doorgesproken. “Samen verwerken we dat in een meerjaren onderhoudsplanning. Er staat bijvoorbeeld in dat we over 5 jaar de Cv-ketels gaan vervangen. Daarbij houden we er rekening mee dat een aantal muren jaren geleden al zijn geïsoleerd en dat komend jaar de isolatie van een aantal daken wordt aangepakt. Daardoor kun je overgaan naar lage temperatuurverwarming. Dat bedenken we nu al, maar welk systeem we daarvoor gebruiken bekijken we dan pas. Afhankelijk van wat er op de markt is en wat er goed werkt.”

Comfort verhogen

Bij nieuwbouw wordt direct gekeken welke maatregelen allemaal kunnen worden meegenomen. Het mooie nieuwe gebouw op de IJsselbolder heeft bijvoorbeeld screens bij ramen en deuren, warmtewerend folie, veel groen in de buurt om de omgevingstemperatuur te verlagen, solartubes in plaats van dakkoepels (voor daglicht zonder warmte), moderne decentrale ventilatie, daken waar zonnepanelen op liggen en meterkasten die geschikt zijn voor elektrisch laden. Besparen op energie wordt zo gecombineerd met verhogen van comfort, het verbeteren van de leefomgeving van cliënten. Het mes snijdt aan twee kanten. “Dat is precies wat we willen.”

Iedereen kan bijdragen

Alle nieuwe en bestaande locaties van Frion worden zo in kaart gebracht. Jeroen: “Op grotere locaties als IJsselbolder en Prunuspark kun je in de toekomst ook warmte en elektra opslaan. Met dit soort maatregelen besparen we ook op de kosten. Zonnepanelen, in combinatie met isolatie, zijn een hele goede investering. Dat verdien je terug. We besparen vanuit huisvesting overigens ook veel energie door het inregelen van de verwarming, ledverlichting in woningen en lantaarnpalen en energiezuinig ventileren. Daarnaast kan iedereen zelf zijn bijdrage leveren. Denk aan deuren en ramen goed sluiten in zomer en winter, verlichting uit doen in ongebruikte ruimtes, de afzuigkap direct na het koken uitzetten, apparatuur uitdoen en niet stand by laten staan. Daar verbaas je je over, hoeveel dat bij elkaar scheelt. En Frion-auto’s die rondrijden zijn allemaal energiezuinig. Zo alles bij elkaar opgeteld zijn we volgens mij de juiste dingen aan het doen.”