Ze staan te popelen om te verhuizen. De moeders en kinderen van het ouder-kindhuis in Zwartsluis sluiten op 18 oktober hun voordeur. Om daarna die van de nieuwe Frionlocatie in Zwolle te openen. En na een rondleiding en het kiezen van hun eigen appartement, hebben de moeders met een lichte verstandelijke beperking daar veel zin in.
“Alles is heerlijk nieuw”, vertelt Jorien van Grol enthousiast. Ze is persoonlijk ondersteuner en gaat mee naar het splinternieuwe ouder-kindhuis van Frion in Zwolle. In het pand op de hoek van de Erasmuslaan en Lorentzlaan betrekken in oktober zeven moeders met een lichte verstandelijke beperking, samen met hun kinderen, de eerste verdieping. Boven de nieuwe plek van kinderopvang Partou in de Zwolse wijk Berkum. Van zes appartementen op de voormalige locatie gaat het ouder-kindhuis naar twaalf appartementen in Zwolle.
Bewoners en medewerkers werden op verschillende manieren betrokken bij deze grote happening. Jorien: “De moeders mochten na een rondleiding hun eigen appartement kiezen. Mijn collega’s hebben meegepraat en zijn bij bouwoverleggen geweest. Ook hadden we een grote rol bij het kiezen van de keukens, vloeren en de kleuren van de gezamenlijke huiskamer. Dat voelt erg fijn.”
Jorien vindt de nieuwe locatie een grote stap vooruit. “Twee appartementen hebben een extra slaapkamer, waardoor er plek is voor moeders die meerdere kinderen hebben. De rest heeft naast een eigen keuken, badkamer en wc, een woonkamer en één slaapkamer.” Een ander voordeel van deze nieuwe plek is dat de vader ook in het huis kan komen wonen, mits hij een passende indicatie heeft. Is dat niet het geval, dan wordt hij zoveel mogelijk bij de zorg betrokken. Dat de locatie in Zwolle staat, is een extra voordeel. “Het netwerk van de bewoners is over het algemeen dichterbij of beter te bereiken met bijvoorbeeld de trein. Daarnaast heeft Zwolle veel winkels en mogelijkheden om eropuit te gaan.”
In het ouder-kindhuis van Frion is 24 uur per dag begeleiding aanwezig. Hoeveel begeleiding iemand krijgt, hangt af van de hulpvraag. Jorien: “De ene ouder komt vanuit een woongroep en heeft iets meer nabijheid nodig. De ander komt vanuit ambulante ondersteuning en heeft misschien genoeg aan twee contactmomenten per dag. Ze kunnen ons verder áltijd bellen als ze hulp nodig hebben. We zijn dag en nacht op de locatie.”
Die hulp is heel divers. “We geven bijvoorbeeld uitleg over de basale zorg, vertellen waar je op moet letten als je je kindje in bad doet, geven opvoedondersteuning, gaan in gesprek bij vragen over relaties of denken mee over hoe het moet als je (weer) gaat werken. Daarnaast bieden we ondersteuning aan de kinderen met een indicatie in het ouder-kindhuis. We kijken samen met de moeder hoe we een stap verder kunnen komen.”
Frion betrekt de eerste verdieping van de nieuwbouwlocatie en Partou Kinderopvang de begane grond.” Jorien: “We leren de mensen van Partou graag kennen en willen kijken hoe we elkaar kunnen aanvullen. Daarnaast willen we een goede relatie met de buurt opbouwen. Daarom nodigen we buurtbewoners gezamenlijk uit voor de opening.”
‘We staan náást jou’
“Het ouderschap is niet alleen leuk”, vervolgt Jorien. “Het is ook zwaar. Dat geldt voor iedereen. Maar zeker als je een lichte verstandelijke beperking hebt. Dat weten de moeders. Vaak zijn ze bang dat wij beslissingen kunnen nemen over hun kindje. Dat ze een soort examen moeten afleggen. We leggen ze uit dat wij daar niet voor zijn en geven altijd aan: wij staan náást jou. Samen met de moeder zoeken we uit hoe zij het moederschap ziet, hoe ze het vindt gaan. We zijn er voor haar. Het moederschap kan ook heftig zijn. We laten weten dat we dat begrijpen. Je hele leven verandert en wat weet je nou als je net bent bevallen? Soms heb je je dag niet of ben je moe, net als iedereen. Dat mag, dat hoort er ook bij. Bij ons mag je leren en ontwikkelen. En wij zijn er om je daarbij te helpen.”
De moeders die in het ouder-kindhuis wonen, komen overal vandaan. “Van Harderwijk tot Steenwijk. Maar moeders met een verstandelijke beperking en een indicatie kunnen zich vanuit het hele land bij ons aanmelden. Dat kan al tijdens de zwangerschap. Het is wel goed om te weten dat we een doorstroomlocatie zijn. Dat betekent dat je niet voor altijd bij ons blijft wonen. Vaak gaan moeders na een jaar of vier op zichzelf wonen of met ambulante begeleiding. Maar er zijn ook ouders die 24-uurs begeleiding nodig blijven hebben. Samen gaan we dan op zoek naar een geschikte definitieve woonplek.”
Er is nog ruimte voor nieuwe ouders. Ken of ben jij een (aanstaande) moeder met een lichte verstandelijke beperking en een indicatie? En zoekt ze nog een plek? Breng ze dan in contact met onze zorgbemiddelaars via welkom@frionzorg.nl.