Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Tekst
Contrast

Zoeken

Jolanda en Marcel plagen elkaar graag een beetje

Jolanda en Marcel

Op het zonnige balkon van Jolanda Brummel hangen bakken met fleurige bloemen. Door haar woonkamer loopt de kleine viervoeter Toeska kwispelend rond. Samen wonen ze in een appartement op de Nicolaihof in de Zwolse wijk Holtenbroek.

Jolanda en Marcel plagen elkaar graag een beetje

“Ik zie zeven dagen per week jullie koppies langskomen”, zegt ze met een grijns tegen begeleider Marcel Schipper. Die geeft haar hond Toeska een aai en antwoordt: “Ja, maar ik durf bijna niet naar binnen met die hond van jou.” Het is duidelijk. Jolanda en Marcel houden er wel van om elkaar een beetje te plagen.

Leuk contact

Als Jolanda niet naar Dagbesteding De Golfslag is, loopt ze met haar ‘Boomer’ Toeska, kijkt ze televisie of kleurt ze kleurplaten in. “En ze valt de begeleiding lastig”, grapt Marcel. Jolanda haalt haar schouders op. “Als ik mot heb, dan ga ik naar ze toe om even te overleggen. Of als mijn televisie het niet doet.” Ze vindt het wel leuk op de Nicolaihof, al  merkt ze ook dat ze nog aan het wennen is. “Hiervoor woonde ik in Zwartsluis. Maar ik kom uit Zwolle en wilde graag weer terug. Nu woon ik hier sinds een paar maanden. Ik moet nog een beetje mijn plek vinden. Maar het is hier prima. Ik heb leuk contact met een aantal andere bewoners.”

Beenham

Jolanda is blij met haar appartement met badkamer en eigen keuken. Ze houdt het zelf schoon en kookt af en toe. “We eten vaak in de gezamenlijke woonkamer en er komen maaltijden van Food Connect. Maar als ik het eten niet lekker vind, ga ik naar mijn appartement en maak ik beenham klaar.”

Hoe zit iemand in elkaar

Marcel is één van de begeleiders met wie ze regelmatig contact heeft. Hij begon zijn carrière ooit als ICT-er. “Ik dacht: als ik mijn hele leven nog moet werken, wil ik iets nuttigs doen.” Hij vindt het heerlijk op de Nicolaihof. “De mensen die hier wonen kunnen veel en je kunt goede gesprekken hebben. Ik vind het interessant om uit te zoeken hoe iemand in elkaar zit. Iedereen is anders. Het is een kunst om er steeds weer achter te komen hoe je iemand motiveert om er iets leuks van te maken.” Hij kijkt opzichtig vanuit zijn ooghoeken naar een grinnikende Jolanda. “En Jolanda zorgt wel dat ik bezig blijf.”