Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Tekst
Contrast

Zoeken

Klus in de Wijk – “We kunnen hier bijna alles wel”

We kijken hier naar de talenten van mensen

Heb je een klus die gedaan moet worden? Dan kun je Klus in de Wijk bellen. Deze mannen zijn niet bang om hun handen vuil te maken. Vanuit hun werkplaats op het industrieterrein staan ze klaar voor iedereen die hun hulp nodig heeft. Van gaatjes boren, afvalverwerking, pakketten inpakken tot transport klussen en fietsen repareren. Geen klus is te groot voor ze!

Klus in de Wijk  –  “We kunnen hier bijna alles wel”

De werkplaats

Op een regenachtige dag stap ik de werkplaats van Klus in de Wijk binnen. Het ruikt naar hout en olie. De radio staat aan en ik krijg meteen een kopje zwarte koffie aangeboden van Frans. Frans is de Chef werkplaats. Hij zorgt ervoor dat de werkplaats netjes blijft, gasten koffie aangeboden krijgen en de sfeer op peil blijft. Na een rondleiding door de werkplaats is het tijd voor een klus. Ik mag met werkbegeleider Marcel Wierstra en deelnemer Jomain mee in de bakwagen!

Pakketten inpakken

Klus in de Wijk heeft een nieuwe bus. De bus ziet er uit als een kleine vrachtwagen en heeft aan de achterkant een laadklep die naar boven en beneden kan. Onze eerste stop is bij het magazijn van voordeeldrogisterij.nl. Daar halen we oude dozen op en nemen die mee naar de werkplaats van Klus in de Wijk. Het karton wordt daar versnipperd en gebruikt bij het inpakken van bestellingen als beschermend materiaal. In december werden er veel pakketten ingepakt in de werkplaats. Nu is het rustiger en is er tijd voor andere werkzaamheden.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Iedere dag is anders

"Het leuke van werken bij Klus in de Wijk is dat iedere dag weer anders is",  zegt Marcel.
“We kijken hier echt naar de talenten van mensen en wat ze leuk vinden om te doen. We bewegen mee met ze en geven ze verantwoordelijkheden. Zo hebben we deelnemers gehad die konden schilderen, auto rijden, fietsen repareren en noem maar op. Nu hebben zij een baan in loondienst."

De mannen zijn veel op pad. Ze helpen bijvoorbeeld met verhuizen of halen oude spullen op die naar de Rova kunnen. Jomain zegt: “We kunnen hier eigenlijk alles wel!”
In de herfst hebben ze ook veel dakgoten schoongemaakt bij Frion.
Jomain vindt bijna al het werk wel leuk. “Behalve als er veel trappen zijn, dan vind ik dat wel vervelend.”

Oormerken

Voor onze volgende klus rijden we door naar de AKROH. Hier halen we oormerken voor koeien op en brengen die naar Dagcentrum De Golfslag. De volle dozen met gesorteerde oormerken nemen we weer mee terug naar de AKROH. Jomain bestuurt behendig de pompwagen en de klep van de bus. De klus is klaar. We kunnen terug naar de werkplaats!

De klussen voor vandaag zijn afgerond. Morgen staat het team van Klus in de Wijk weer klaar voor nieuwe opdrachten.

Ook gebruik maken van de mannen van Klus in de Wijk? Bekijk hier de website